ЕК даде "зелена улица" за ползване на мобилни телефони в самолетите

510
ЕК даде

Европейската комисия даде днес "зелена улица" за ползване на мобилни телефони при самолетни полети. По данни на комисията 90% от пътниците носят мобилни
телефони в самолетите и биха искали да ги ползват по време на полет.

Авиокомпаниите от страните в ЕС трябва да кандидатстват за лиценз за мобилна връзка при полети на самолетите. Тази връзка ще се задейства на височина над 3000 метра над земната повърхност, за да се избягват проблеми на сигурността при излитане и кацане на самолетите, създавани от мобилните телефони.

Мобилните телефони на пътниците ще са във връзка с намираща се в самолета клетъчна система за свръзка, която пък поддържа чрез спътник връзка с наземни станции. Целият мобилен трафик по време на полет ще минава през тази система.

Европейската комисия определи срок от шест месеца за авиокомпаниите, желаещи да предоставят мобилна връзка в самолетите си, да кандидатстват за лиценз. Според Мартин Селмайр, говорител на еврокомисаря за информационното общество Вивиан Рединг, авиокомпании от няколко страни в Европейския съюз като Франция, Великобритания и Ирландия имат готовност да въведат използване на мобилни телефони в самолетите си и той очаква това да стане през следващите няколко седмици.

Получили в една страна членка на Европейския съюз лиценз за мобилна връзка в самолетите си по време на полет, авиокомпаниите ще могат да го ползват във всички останали страни в съюза.

Засега Европейската комисия не планира да се намесва в цените за предоставяне на мобилна връзка по време на полет. Комисията се надява, че тези цени няма да са много по-високи от цените за роуминг при наземна мобилна връзка, но заяви, че си запазва правото да се намеси, "ако потребителите получат шокови сметки", предаде БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg