ЕК дава облекчения на Австрия заради "Набуко"

414
ЕК дава облекчения на Австрия заради

Европейската комисия (ЕК) обяви, че дава облекчения на Австрия във връзка с изпълнението на газовия проект "Набуко".

Австрийската част от проекта за газопровода "Набуко" ще бъде изключена от т. нар. "регулиран достъп на трети страни", както е залегнало в газовата директива 2003/55, съобщи ЕК. Това означава, че Австрия ще получи допълнителни облекчения при
изпълнението на проекта на нейна територия.

Така ЕК прилага правилото за изключване от "регулирания достъп на трети страни" по отношение на всички държави от Европейския съюз, които участват в "Набуко" - България, Румъния, Унгария и Австрия, изтъкна Комисията.

Решението за Австрия е ясен знак за значението, което ЕК отдава на проекта "Набуко", коментира днес говорителят на Комисията Феран Тараделас.

Запитан кога ще започне и завърши изпълнението на проекта според плановете на ЕК, той заяви, че стартът трябва да бъде даден през тази година, а строителството да приключи през 2012 г.

Проектът "Набуко" включва прокарването на газопровод с дължина 3300 километра, който да свързва през Турция средноазиатски и близкоизточни доставчици на газ с пазарите на
Европейския съюз.

ЕК придава на проекта първостепенно значение заради възможността и други източници, освен Русия, да бъдат включени в газовите доставки за съюза. За Комисията това е много важно, тъй като се създава възможност да не се разчита само на един доставчик (Русия), както и да се засили конкуренцията между различните доставчици.

Както в ЕК обаче, така и в ЕС, проектът има немалко противници. Те възразяват срещу строителството на газопровода "Набуко" главно по две причини. Първата, според тях е, че планираният капацитет на газопровода не може да бъде осигурен с достатъчно суровина. Втората е, че предвижданите нови доставчици (средноазиатски и близкоизточни) се намират в нестабилни региони, което би могло да създаде проблеми пред сигурността на доставките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg