ЕК е загрижена за държавните финанси в страните от ЕС

815
ЕК е загрижена за държавните финанси в страните от ЕС

В момент, в който европейската икономика е изправена пред най-тежката рецесия след Втората световна война, Планът на възстановяване на Европейската комисия осигурява необходимата подкрепа за изпадналите в затруднения икономики на страни от Европейския съюз. В същото време нарастващите държавни дългове, свързани с помощта за финансовия сектор, очакваното увеличение на разходите около застаряването на населението и спадащия икономически растеж, предизвикват загриженост за поддържане на устойчиви държавни финанси.

Това се изтъква в разпространения днес в Брюксел доклад за състоянието на държавните финанси в страните от Европейския съюз през 2009 г, изготвен от икономическата и финансова служба на Европейската комисия.

В него се прави преглед как страните от Европейския съюз се справят с трудностите, предизвикани от световната финансова и икономическа криза, и се очертават перспективите пред държавните финанси във връзка с действията за преодоляването на кризата.


За България Европейската комисия отбелязва, че през 2008 г. общият държавен излишък е бил 1.5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) при заложени през декември предходната година 3 на сто.

Непостигането на обявената цел се дължи на по-ниски от очакваните приходи и на липсата на строг контрол върху разходите, изтъква Европейската комисия. Влошаването в областта на приходите отразява отрицателните последствия от световния икономически спад, очертал се през последното тримесечие на 2008 г., когато темповете на ръст в БВП спаднаха рязко и данъчната съставка намаля.

Същевременно въвеждането на плосък данък от 10 на сто върху доходите, както и значителното неизпълнение на планираното използване на европейски фондове също доведе до спад в приходите, се посочва в доклада.

Освен това бяха одобрени допълнителни социални и инфраструктурни разходи от около 1.8 на сто от БВП чрез допълнителен бюджет в средата на 2008 г. Пенсиите, както и бюджетните заплати, бяха увеличени повече от планираното, се добавя в доклада.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg