ЕК иска да се увеличи помощта на ЕС за развитие

345
ЕК иска да се увеличи помощта на ЕС за развитие

Европейската комисия призова настоятелно днес да се увеличи помощта на Европейския съюз за развитие, за да бъдат изпълнени ангажиментите на съюза в рамките на стратегията "Цели за развитие през хилядолетието".

Това става след като миналата седмица бяха разгласени официални данни, според които през 2007 г. помощите за развитие, отпускани от Европейския съюз, са намалели с над 1.5 млрд. евро, в сравнение с 2006 г. до 46.1 млрд. евро.

Европейският съюз е с далеч най-голям принос в света при отпускане на помощи за развитие и за хуманитарни цели. На един европейски гражданин се падат годишно по 93 евро помощи за развитие, докато на гражданин на САЩ - 53 евро, а на гражданин на Япония - 44 евро.

На съвместна пресконференция днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и отговарящият за развитието и хуманитарната помощ еврокомисар Луи Мишел призоваха страните в Европейския съюз да спазят поетия от съюза като организация ангажимент средствата за помощ за развитие да достигнат 0.56 на сто от техния БВП до 2010 г. и 0.7 на сто - до 2015 г.

Европейският съюз трябва да е на висотата на обещанията и тази година трябва да е година на действието. Страните членки на Европейския съюз трябва да имат ясна представа какво ще правят по отношение на помощите за развитие до 2015 г. Този проблем ще бъде в дневния ред на предстоящия Европейския съвет (срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз) през юни, изтъкна Жозе Мануел Барозу.

Според Европейската комисия всяка страна в Европейския съюз трябва да разработи многогодишен план за действие по отношение на оказваните помощи за развитие, който да включва точния размер на планираните средства по години. Същевременно Комисията предложи и генерални насоки на действие, чрез които да се засили ефективността на оказваната от Европейския съюз помощ за развитие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg