ЕК набеляза още 5 потенциално проблемни страни

993
ЕК набеляза още 5 потенциално проблемни страни

Пет страни в Европейския съюз рискуват да нарушат бюджетната дисциплина за следващата година и получиха официално предупреждение от Европейската комисия, че тя няма да допусне подобно развитие, съобщи Ройтерс.

Писма бяха изпратени до Белгия, Полша, Унгария, Кипър и Малта, като от Комисията настояват за решителни мерки за предотвратяване на неблагоприятно развитие на ситуацията с държавните финанси през следващата година.

Същевременно европейският комисар Оли Рен отново припомни желанието на Комисията да има повече правомощия за намеса в националните бюджети: „Трябва да сме уверени, че националните бюджети на страните от еврозоната съответстват на положенията, заложени в Пакта за стабилност и ръст на ЕС преди тяхното одобряване от националните парламенти. ЕК трябва да преразглежда проектобюджетите не по-късно от 15 октомври всяка година, за да може да съобщи свето мнение и евентуални корекции“, заяви Рен.

Вчера стана ясно, че Унгария- една от посочените страни, вече се е обърнала за помощ към ЕС и МВФ, а Кипър търси финансова подкрепа извън блока- под формата на кредит от Русия.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg