EК облекчава достъпа до еврофондовете

913
EК облекчава достъпа до еврофондовете

Европейската комисия предложи нов, по-облекчен регламент за достъп до еврофондовете, който има за цел да стимулира икономическия растеж и да направи по-резултатно Европейското финансиране.

Получателите на пари от еврофондовете, които вече са работили успешно по проекти с Европейско финансиране, няма да депозират пълен комплект документи за всеки нов проект, за който кандидатстват - вместо това Комисията ще използва вече наличните данни за тях.

В същото време се вдига и максималната стойност на проектите, които се одобряват и финансират по облекчена процедура - от сегашните 25 000 на 50 000 евро.

От Европейската комисия предлагат по-опростен регламент и за самите плащания от евробюджета - той предвижда те да не се отпускат само срещу фактури за стоки и услуги, свързани с даден проект, а за него да може да се получава наведнъж кръгла сума - която да зивиси от неговата ефективност и от постигнатия резултат.

От Еврокомисията предлагат тези нови процедури с аргумент, че в условия на криза трябва да се извлече максимален ефект от еврофинансирането, и то да е колкото се може по-достъпно - особено за малките и средни предприятия и за въвеждането на иновации и нови технологии. За да влязат в сила, новите правила трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Европейския съвет.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg