ЕК обмисля въвеждането на "сини карти" за емигранти

492
ЕК обмисля въвеждането на

Европа може да въведе „сини карти" за емигранти. „Синята карта" е назована по аналогия с американската „Зелена карта". Тя би имала за цел да улесни притока на емигранти към Стария континент, ако те отговарят на нуждите на пазара на труда.

Според схемата, която в момента се обсъжда в Европейската комисия, на желаещи, които имат необходимата квалификация, ще се предлага разрешение за работа за срок от две години и което ще може да бъде продължавано. Разрешението ще важи на територията на целия Европейски съюз.

Условията за получаване на „синя карта" са: дипломата за образование да се признава в Европа, три години стаж по специалността и да се кандидатства за работно място, за което няма кандидат от някоя от страните членки на съюза.

За да влязат тези предложения в сила, те трябва да бъдат одобрени от всички страни членки на съюза. Наблюдатели отбелязват, че Великобритания, Ирландия и Дания може да се откажат от въвеждане на такива „сини карти". Позицията на официален Лондон е, че предложението на ЕК в момента се анализира. Голяма е вероятността британското правителство да въведе собствени критерии за оценка на квалифицираните емигранти.

Политици от Германия също се изказват отрицателно за предложението на Еврокомисията, а представители на австрийското правителство определи този план като „централизация, която отива твърде далеч".

В близките 20 години, по оценката на експерти, ЕС ще се нуждае от 20 милиона квалифицирани кадри, като особено остро ще се чувства липсата им в такива области като компютърните технологии и инженерните специалности.

За да се поддържа и ускори икономическия ръст в съюза, за Европа е особено важно да привлече висококвалифицирана работна ръка. Това е теза от официално изявление на Еворепйската комисия, която отчита, че специалистите предпочитат емиграция в САЩ, Канада и Австралия. Докладът отчита още, че Европа не е достатъчно привлекателно място за емиграция. Един от изводите е, че всички страни членки трябва да имат единна политика по отношение на емиграцията.

Въвеждането на „Синя карта" би било като отчитане на опасенията на европейските профсъюзи за приход на нископлатена работна сила на Стария континент. Европейската комисия също така предлага да се въведе заплащане

Като цяло самите политици и експерти в Европа не са на единно мнение по въпроса за въвеждане на „Синя карта". От една страна някои страни са сериозно обезпокоени от емиграцията както от страна на държави извън съюза, така и от страна на държави, новоприети в ЕС. Допълнително в някои страни работодателите настояват, че частната сфера не може да функционира нормално без квалифицирани кадри от Индия и Китай например.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg