ЕК предлага цена от 11 евроцента за SMS

425
ЕК предлага цена от 11 евроцента за SMS

Европейската комисия (ЕК) предложи днес цената на SMS, изпратен от една европейска страна в друга, да бъде 11 евроцента (22 стотинки) без ДДС от юли 2009 година. Предложението бе направено в Брюксел на съвместна пресконференция на еврокомисарите Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество, и Меглена Кунева, която защитава интересите на европейските потребители.

В момента съобщение, изпратено от една страна членка на Европейския съюз (ЕС) в друга, струва средно 29 евроцента или около десет пъти повече, отколкото при изпращане на SMS вътре в страната. Разходите на операторите (за поддръжка на комуникационната мрежа) не оправдават тази огромна разлика, според Вивиан Рединг.

С днешното предложение продължават усилията на ЕК да бъде намалена значително стойността на повикванията от мобилен телефон от чужбина. В резултат на това вече има тарифи, намалени до 46 евроцента без ДДС при изходящо повикване и до 22 евроцента без ДДС при входящо. Пониженията ще продължат до 2013 година.

ЕК иска също така да накара всички мобилни оператори да таксуват точното времетраене на един разговор, а да не го закръглят до минута, както често се случва в момента.В крайна сметка това води до увеличаване на плащанията за разговори от чужбина с над 20 на сто. Така се заплаща услуга, която на практика не е ползвана. Ето защо таксуването на разговор на секунда трябва да стане задължително, отбелязват експерти на Комисията.

Ако ЕС иска да постигне конкретни резултати в полза на своите 500 милиона граждани, практиката на операторите да изискват плащане за услуга, която не са предоставили, стават неприемливи. В момента потребителите се натоварват с 24 на сто повече при използване на мобилен телефон от чужбина, а справедливото отношение към тях е приоритет за ЕК, заяви
еврокомисар Меглена Кунева.

Направеното днес предложение ще бъде представено за одобрение от Европейския парламент и страните членки на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...