ЕК предложи замразяване на митата при внос на зърнени храни в ЕС

544
Европейската комисия предложи днес да бъдат замразени митата при внос на зърнени храни в Европейския съюз, с изключение на овеса през тазгодишната пазарна година, която завършва на 30 юни 2008 г.

За да влезе в сила, предложението трябва да бъде одобрено от Съвета по земеделието на Европейския съюз, който ще се състои на 18 декември, съобщи БТА.

Надявам се така да се облекчи вносът на зърнени храни от страни извън Европейския съюз и да бъде намалено напрежението на европейските зърнени пазари. По принцип митническата защита за зърнените храни в Европейския съюз е сравнително слаба, но все пак се налагат мита върху някои видове зърнени храни, съществени за осигуряване на пазарния баланс в съюза, заяви Мариан Фишер Боел, която отговаря в Европейската комисия за земеделието и развитието на селските райони.

По данни на Европейската комисия, при старта на сегашната пазарна година през юли 2007 г. запасите от зърнени храни в Европейския съюз (частни и количества за интервениране) са били с 13.2 милиона тона по-малко в сравнение със запасите през предишната година. Получило се е така заради "скромната жътва" през 2006-2007 г. и значителното използване на интервенционните запаси.

През 2007 г. неблагоприятните климатични условия засегнаха сериозно зърнодобива, който сега се оценява на 256 милиона тона или с 10 на сто по-малко в сравнение с 2006 г., когато също жътвата не беше добра.

По тази причина цените на европейските зърнени пазари рязко се повишиха и напрежението на тези пазари нарасна, информира днес Европейската комисия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg