ЕК прие актуализиран "черен списък" на забранените авиокомпании

469
ЕК прие актуализиран

Днес Европейската комисия прие шестия актуализиран вариант на списъка на Общността със забранените авиокомпании в Европейския съюз. С тази актуализация Комисията вдига забраната, наложена на суринамската Блу уинг еърлайнс (Blue Wing Airlines), заедно с оперативните ограничения, наложени на Пакистан интернешънъл еърлайнс (Pakistan International Airlines). Новият списък замества предходния и вече е на разположение на интернет страницата на Комисията, съобщи Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря за транспорта Жак Баро, цитиран от БТА.

Последният преглед показва, че в случаите, когато авиокомпаниите предприемат бързи и надеждни действия за отстраняване на несъответствията със стандартите за безопасност, те могат бързо да бъдат изключени от списъка. Той показва също така, че списъкът все повече служи като превантивна, отколкото като наказателна мярка, за гарантиране на авиационната безопасност, заяви Жак Баро.

Вече разполагаме с множество примери, в които Общността предотвратява успешно потенциални заплахи за безопасността, свързани с трети страни и авиокомпании, и то преди да се наложи да предприема драстични мерки, налагащи ограничения, каза още еврокомисарят за транспорта.

Ble Wing и Пакистан интернешънъл еърлайнс завършиха успешно изпълнението на плана за корективни действия, след като бяха включени в списъка. Техните надзорни органи представиха доказателства, че са извършили проверка на приетите от авиокомпаниите мерки и че тези мерки гарантират трайни и стабилни решения за избягване повторното възникване на същите проблеми в бъдеще.

В актуализацията на "черния списък" се отделя особено внимание на самостоятелните превозвачи: Ти Ей Ей Джей Ангола еърлайнс (TAAG Angola Airlines),Махан еърлайнс (Mahan Air) и Юкрейниън медитърейниън еърлайнс (Ukrainian Mediterranean Airlines), които отбелязаха видим напредък в прилагане на мерките, необходими за отстраняване на причините, които са в основата на техните недостатъци по отношение на безопасността.

Отчитайки факта, че в тези случаи все още са налице значителни и нерешени проблеми в тази област, Комисията, с единодушната подкрепа на Комисията за въздушна безопасност, е на мнение, че изключването на тези авиокомпании от списъка на този етап би било преждевременно.

Затова към днешна дата, списъкът на Общността съдържа 8 самостоятелни превозвачи, на които е забранена всякаква оперативна дейност в Европейския съюз, заедно с всички превозвачи от Екваториална Гвинея, Индонезия, Киргизстан, Либерия, Сиера Леоне, Свизаленд и Демократична република Конго (ДРК) (с изключение на един). Три авиокомпании са обект на оперативни ограничения на определени въздухоплавателни средства.

Независимо от това ще продължат приоритетните наземни инспекции, осъществявани на летищата на Общността, на всички упоменати превозвачи, заедно с изключените от списъка, за да се гарантира, че те спазват последователно съответните стандарти за безопасност, уточни говорителят на Жак Баро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg