ЕК с краткосрочни мерки за борба с високите енергийни цени

681
ЕК с краткосрочни мерки за борба с високите енергийни цени

© Pixabay

Европейският съюз може да ограничи въздействието на високите цени на енергията чрез съвместни покупки на газ, потенциално използване на прекомерно високите печалби и евентуално ограничаване на цените, ако Русия намали доставките на природен газ.

Това заяви Европейската комисия в сряда при представянето на плана си REPowerEU за прекратяване на зависимостта на блока от руските изкопаеми горива и ускоряване на използването на възобновяема енергия.

Европейските цени на енергията достигнаха рекордни нива тази година след нахлуването в Украйна от Русия, която е най-големият доставчик на газ за Европа. Това поскъпване на енергията дойде след месеци на вече високи цени на газа, причинени от нарастващото търсене в икономиките, възстановяващи се от коронавирусната пандемия.


В сряда Европейската комисия представи своя план REPowerEU за прекратяване на зависимостта на блока от руските изкопаеми горива и ускоряване на използването на възобновяема енергия, но също така изложи краткосрочни опции, предназначени да ограничат вредите за потребителите от растящите енергийни цени.

Комисията каза, че цените на енергията вероятно ще останат високи през следващите три години, особено през останалата част от 2022 г., посочва БНР.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Питър БаронПредставители на топ банките у нас ще вземат участие на Шумът на парите 2022

Редица от 27-те членки на Европейския съюз предприеха стъпки за намаляване на сметките за енергия и Комисията заяви, че ще позволи определени мерки през следващата зима, когато търсенето на енергия се повиши.

Те включват регулации за ограничаване на цените за крайните потребители, възможна ликвидна подкрепа за търговци и енергийни компании и съвместно изкупуване на газ от ЕС, предназначено да се гарантират конкурентни цени.

За електроенергията членовете на ЕС биха могли да използват непредвидените високи печалби от производителите на електроенергия, за да подкрепят потребителите, да разширят регулираните цени на дребно за по-малките компании и да въведат субсидии за гориво в региони с ограничени междусистемни връзки.

Ако Русия намали доставките на газ за ЕС, Комисията ще се стреми да координира намаляването на търсенето, включително по-малко засегнатите членове на съюза, които да намалят търсенето на газ в полза на по-засегнатите страни от ЕС.

Може също така да се въведе "административно ограничение" на цената на газа, ограничено до продължителността на извънредната ситуация, но това е ход, който ще изисква ново законодателство.

Комисията заяви, че ще търси одобрение на нейните предложения от правителствата на ЕС, ще ги призове да ускорят подготовката си в случай на намалени доставки на руски газ и ще потърси корекция на пазара на електроенергия.

Българският бизнес

Всичко по темата Газовата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ИЛИЯ ВЪЛКОВ YULL BROWN
# 0
19:05 | 18 May 2022
КРАЙ НА МИЗЕРИЯТА !!! БЪЛГАРСКА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ С “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ “ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БРАУНОВ ГАЗ И ПОЛИМЕТАЛИ ОТ МОРСКА ВОДА “ ОТ ИНЖ. ЧАВДАР КАМЕНАРОВ И ИНЖ. ПЛАМЕН КАМЕНАРОВ !!! ИЗЛИЗА ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА !!! ОСВЕН ТОВА БРАУНГАЗ УНИЩОЖАВА БИТОВИ И РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg