ЕК с нови мерки срещу тютюнопушенето

1466
ЕК с нови мерки срещу тютюнопушенето

Европейската комисия съобщи, че предвижда през следващата година да представи предложения за намаляване на броя на пушачите. Приблизително 650 000 европейци умират преждевременно всяка година заради употребата на тютюн, се отбелязва в мотивите за работните предложения.

Затова и Брюксел възнамерява да предложи регулаторни решения, които се отнасят до новите бездимни тютюневи и никотинови изделия.

Предвижда се също по-добро информиране на потребителите за вредите от пушенето, например с по-големи предупредителни изображения от двете страни на кутиите с цигари, стандартизирани опаковки, информация за вредните вещества.

Обмисля се също и регулиране на съставките в тютюневите изделия, по-специално тези от тях, които правят тютюневите изделия по-привлекателни и към които човек се пристрастява по-лесно. Особено внимание ще бъде обърнато на цигарите, предпочитани от младите, каквито са изделията с ванилови и плодови вкусове.

Според комисията съществуват доказателства, че забраната за пушене се отразява добре на здравето. Въпреки че може да бъдат необходими 20-30 години, за да се добие пълна представа, доказателствата от държавите, където пушенето на закрити обществени места бе забранено, са обнадеждаващи, отчита комисията. В барове в Ирландия и в Шотландия е установено, че от въздуха са намалели с над 80 процента определени вредни вещества.

За Ирландия и Италия понижението е с 11 на сто, а в Шотландия - със 17 на сто.

Друг положителен резултат са статистиките за намаляване на консумацията на цигари заради въведените забрани, както и повишения брой на пушачите, които се отказват от този свой навик.

До този момент в 15 държави от ЕС има закони, които предпазват по цялостен начин гражданите от излагане на тютюнев дим. В Ирландия, Великобритания, Гърция, Испания и Унгария е въведена пълна забрана на пушене във всички затворени обществени места и на работните места, включително в барове и в ресторанти.

Италия, Швеция, Малта, Латвия, Финландия, Словения, Франция, Холандия, Кипър и Полша са приели законодателство за среда без тютюнев дим, което допуска обособяването на специални затворени помещения за пушачи. В останалите държави от ЕС на този етап са направени изключения за определени места като барове и ресторанти, в които може да се пуши.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg