ЕК: Социалната криза в ЕС се задълбочава

1274
ЕК: Социалната криза в ЕС се задълбочава

През четвъртото тримесечие на 2012 г. социалното положение и положението със заетостта в ЕС са останали критични според последния тримесечен преглед на Европейската комисия. Заетостта като цяло е спаднала, безработицата се е покачила, а финансовото положение на домакинствата е тежко.

Неблагоприятните последици от намаляването на публичните бюджети и увеличаването на данъчната тежест върху заетостта и жизнения стандарт се забелязват все по-ясно в някои държави от ЕС. В прегледа на Комисията се отбелязва също, че нетната имиграция от страни извън ЕС се е забавила и че кризата е повлияла отрицателно върху раждаемостта, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор заяви: „Социалната криза в Европа продължава да се задълбочава и в редица държави членки няма признаци за скорошно подобрение.


Най-тежко са засегнати най-бедните. Правителствата трябва да инвестират в начини за постигане на приобщаващ растеж и да дадат на хората реална възможност да изкарват достатъчно пари - в неотдавнашния пакет на Комисията за социални инвестиции бяха подчертани начини за постигане на тази цел. Най-силно се нуждаем от солидарност: в рамките на отделните страни и между тях. Можем да преодолеем тази криза само с общи усилия“.

През януари 2013 г. безработицата е нараснала до 26.2 милиона души в ЕС (19 милиона в еврозоната), т.е. 10.8 % от икономически активното население (11.9 % в еврозоната).Разликата в равнището на безработицата между южната част/периферията и северната част на еврозоната е достигнала безпрецедентните 10 процентни пункта през 2012 г.

БВП на ЕС се е свил с 0.5 % през четвъртото тримесечие на 2012 г. – най-голямото свиване от началото на 2009 г. Общото равнище на заетост в ЕС е спаднало с 0.4 % през 2012 г., а положителни промени се забелязват само в работата на непълно работно време. Само през четвъртото тримесечие на 2012 г. тя е спаднала с 0.2 % в сравнение с предишното тримесечие.

Промените в системите за данъци и обезщетения и намаляването на заплатите в публичния сектор са довели до значителен спад в доходите на домакинствата и са изложили на сериозен натиск жизнения стандарт на домакинствата с ниски доходи. Според анализа от съществено значение е бюджетните реформи да се планират внимателно, за да се избегне прекомерно засягане на хората с най-ниски доходи. Процентът на хората в ЕС, сигнализиращи за финансови затруднения, остава много над равнищата, наблюдавани през изминалото десетилетие – засегнато е почти всяко четвърто домакинство с ниски доходи.

Безработицата сред младите е достигнала нов връх в ЕС (23.6 % от активните млади хора са били без работа през януари 2013 г.), а периодите на безработица сред младите стават все по-дълги. 7.1 % от активните млади хора са останали без работа повече от година през третото тримесечие на 2012 г. в сравнение с 6.3 % една година по-рано. Тази тенденция може да доведе до отчуждаване на младите хора от пазара на труда и от обществото като цяло. Растящият брой на младите хора на възраст под 25 години, които нито работят, нито учат (понастоящем около 8 милиона), също е повод за безпокойство.

В прегледа на Комисията за тримесечието се анализира също така отрицателното въздействие на кризата върху раждаемостта. От 2009 г. раждаемостта е спряла да расте и остава стабилна на равнище малко под 1.6 деца на жена в 27-те страни от ЕС.

Средната възраст на жените по време на раждане е продължила да се покачва и е достигнала 30 години. От друга страна очакваната продължителност на живота е продължила да расте и е достигнала 77.4 години за мъжете и 83.1 години за жените. Миграцията от страни извън ЕС е спаднала след пика през 2007 г., но дори през 2011 г. населението в 27-те страни от ЕС е нараснало с половин милион души, което означава един имигрант от страна извън Съюза на хиляда жители на ЕС.

Броят на хората, получили гражданство, е по-висок и е достигнал почти един милион души. Ясно е, че дългосрочните предизвикателства пред пазара на труда в ЕС, дължащи се на намаляващата и остаряваща работна сила, остават сериозни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg