ЕК удължи безмитния внос на зърно в съюза до 30 юни 2009 г.

441
ЕК удължи безмитния внос на зърно в съюза до 30 юни 2009 г.

Европейската комисия оставя в сила безмитния внос на зърно в Европейския съюз до 30 юни 2009 година. Това съобщи днес Майкъл Ман, говорител на еврокомисаря за земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел, цитиран от БТА.

Безмитният внос ще остане в сила до 30 юни 2009 г., ако пазарните условия не наложат възстановяването им преди тази дата.

Пълното премахване на митата за внос на зърно в Европейския съюз през сегашната пазарна година , която завършва на 30 юни, бе предложено през септември миналата година със задна дата - от 30 юни 2007, заради очерталите се големи трудности със снабдяването на европейския пазар със зърнени храни и покачването на цените им.

Картината на пазара за зърнени храни в началото на пазарната година 2008/2009 показва, че цените ще се задържат високи, като се има предвид слабите запаси в света. С цел да се запази вносният приток, необходим за запазване на пазарния баланс, временното премахване на митата върху зърно трябва да остане в сила, отбелязва Европейската комисия.

Комисията добавя, че списъкът от зърнени култури, за които се премахват вносните мита, ще бъде разширен с просото и елдата.

Предложението, което бе направено на днешния Съвет на министрите на земеделието (от Испания, за което БТА вече съобщи), е в отговор на създалата се изключително напрегната
обстановка на зърнения пазар в Европейския съюз и свързаните с това рекордни равнища на цените. Въпреки че и сега защитеността при внос на зърно е доста слаба, все пак вносни мита се прилагат по отношение на някои продукти, обяснява Европейската комисия.

Предложението ще трябва да бъде одобрено официално от Съвета на министрите на земеделието, припомня Комисията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg