ЕК: Време е за амбициозна реформа на ДДС

1210
ЕК: Време е за амбициозна реформа на ДДС

Време е за амбициозна реформа на системата на ДДС, заяви европейският комисар за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите Алгирдас Шемета.

Данъкът върху добавената стойност (ДДС), плащан от гражданите и събиран от предприятията, представлява повече от 20 процента от националните бюджетни приходи в Европейския съюз. Системата на ДДС обаче е въведена за първи път в ЕС преди 40 години и вече не съответства на икономиката, която се основава на нови технологии и в която основен дял има сферата на услугите.

На тази основа комисията днес прие Съобщение относно бъдещето на ДДС съобщи българската пресслужба на Европейската комисия. Новата система на ДДС има три основни цели.

На първо място, ДДС трябва да е по-практичен за прилагане от страна на предприятията. Сред мерките, които се предвиждат за целта, са използването на метода на единното гише и при трансгранични сделки, стандартизирането на декларациите за ДДС и предоставянето на лесен достъп до данните на всички национални системи за ДДС посредством централен уеб портал.

На второ място, се търси бюджетна консолидация и устойчив икономически растеж. Разширяването на данъчната основа и ограничаването на използването на намалените данъчни ставки може да генерира нови приходи за държавите членки, без да се налага повишаване на данъчните ставки. Стандартната ставка на ДДС може дори да бъде намалена в някои държави членки, без това да се отрази върху приходите, ако се премахнат освобождаванията и намаленията.

На трето място, огромните загуби на приходи, дължащи се понастоящем на несъбран ДДС и на данъчни измами, трябва да бъдат преустановени, смята Брюксел. Разликата между общия дължим и събрания ДДС (така нареченият "отклонен ДДС") се оценява на около 12 процента от дължимия ДДС. През 2012 г. комисията ще предложи механизъм за бързо реагиране, за да гарантира, че държавите членки могат да предприемат по-ефективни мерки.

Накрая комисията стига до заключението, че поставяният от години въпрос за промяна на системата на ДДС и преминаване към облагане на мястото на произход вече не е актуален. Следователно ДДС ще продължи да се събира в страната по местоназначение (т.е. там, където се намира купувачът) и комисията ще работи за създаването на съвременна система на ДДС на ЕС, основаваща се на този принцип.

През лятото Европейската комисия предложи общ ДДС, а през есента тя затвърди това предложение с многогодишната бюджетна рамка, където са предвидени два собствени ресурса - нов ДДС ресурс и данък върху финансовите транзакции.

България и Ирландия са най-твърдите противници на промените, като двете координираха единна позиция в подкрепа на запазването на ниското корпоративно данъчно облагане, каквото съществува в момента.

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Caro
# 0
07:12 | 20 December 2011
Kudos! What a neat way of thikinng about it.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg