EК занижи прогнозите си за ръст на Еврозоната

396
EК занижи прогнозите си за ръст на Еврозоната

Европейската комисия занижи прогнозата си за ръста на Еврозоната, в резултат на негативното влияние на проблемите свързани с ипотечния пазар в САЩ.
Очакванията са, икономиката на 13-те страни ползващи еврото като официална валута да се повиши с 2.5% през настоящата година, на фона на направените през май прогнози за ръст от 2.6%.

През изминалата седмица прогнозите за ръст на Еврозоната бяха понижение и от Европейската Централна Банка, като и от там прогнозират той да възлезе на 2.5% за годината, в сравнение с по-ранните им очаквания за 2.6% ръст.

Икономиката на Еврозоната е регистрирала ръст от 2.8% през изминалата година, стана ясно днес, а не каквито бяха предишните данни за ръст от 2.7%.

Вчера директорът на МВФ заяви, че проблемите на финансовите пазари ще допринесат за по-голямо от предварителните очаквания забавяне на европейските икономики. От там прогнозират ръст на еврозоната в размер на 2.6% през настоящата и 2.5% през следващата година.

От ЕК занижиха днес още прогнозите за ръст на немската икономика до 2.4%, в сравнение с предходните такива за 2.5%, както и на френската до 1.9% от 2.4% по-рано.

В същото време от комисията заявиха, че като цяло световната икономика може да регистрира по-голям от очакванията ръст през настоящата година, като забавянето на най-голямата световна икономика - щатската, ще бъде компенсирано от ускореното повишение на китайската и останалите развиващи се икономики.

През второто тримесечие четвъртата най-голяма световна икономика отбеляза ръст от 11.9%, което бе и най-ускорения такъв от 12 години насам.

От ЕК повишиха прогнозите си за ръст на полската икономика до 6.5% от 6.1% по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg