Еколози притеснени, че финансовата криза измества опазването на планетата

378
Еколози притеснени, че финансовата криза измества опазването на планетата

Плановете на Европейския съюз да се заеме с промените в климата достигат решителната си фаза във вторник, с гласуването на Европейския парламент, съпроводено от страхове между организации на зелени, че натискът от индустрията разводнява предложенията.

Парламентът и 27-те членки на ЕС трябва да одобрят амбициозните екологични мерки, за да довършат плана в края на годината. ЕС ще бъде тогава в състояние да предложи обща позиция за ключовите разговори по международните климатични промени в Копенхаген в края на следващата година.

През януари ЕК предложи серия от мерки с общата цел намаляване на парниковите газови емисии с 20% от нивата от 1990 до 2020 г., припомня АФП. Сред инициативите е повишаване на равнището на възобновяемата енергия до 20% от общата консумация, установявайки стриктни правила на емисиите от автомобилите и насърчаване използването на биогорива.

Природозащитната група WWF заяви, че европейският план за действия за справяне с промените в климата е подкопан от натиска на индустрията и е възможно да не достигне първоначалните си цели. Организацията, съвместно с "Грийнпийс", обвинява френското председателство на ЕС в отстъпление пред този натиск.

Еколозите са особено загрижени, че глобалната финансова криза също така възпрепятства каузата им, след като директорите на компаниите са по-загрижени да спасят собствения си бизнес, отколкото планетата. Или както германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви: "Ясно е, че провалът на една банка повече занимава общественото мнение днес, отколкото глобалното затопляне".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg