Елитният кръг на изпълнителни директори със заплата от 1 долар

1295
Елитният кръг на изпълнителни директори със заплата от 1 долар

Ричърд Киндер, изпълнителен директор на Хюстънската компания Kinder Morgan не е беден човек, въпреки че откакто е основал компанията заедно с Бил Морган през 1997 си е определил заплата от един долар и се е отказал от всякакъв тип бонуси.

Той не ползва самолет на компанията, нито кола с шофьор и дори си плаща сам здравните осигуровки, сочи публикация на финансовото издание Businessweek.com.

Можем да сме сигурни обаче, че той живее повече от добре от дивидентите от приблизително 24-те милиона акции на Morgan (KMI), които притежава – годишните постъпления от тези акции надхвърлят 60 млн. долара.

„Аз получавам пари съответно с представянето на компанията”, казва Киндер. Твърдо съм против гарантираните заплати, опции и всякакви такива за директорите на компании. Смятам, че ръководителите на компаниите трябва да печелят тогава, когато компаниите печелят.”

Седем изпълнителни директори на компании в индекса Standard & Poor's 500 са получавали заплата от един долар или дори никаква заплата за 2006 г. Някои от най-известните от тях са Стив Джобс от Apple и Ерик Шмид от Google (и на двамата им предстоят ОСА на 10-ти май).

Последният, определил си такава заплата, е Джон Маккей от Whole Foods Market през януари. Уилям Форд от Форд Моторс не е получавал заплата от 2001-ва до 2006-а, когато се оттегля от поста изпълнителен директор.

Тази традиция бе започната от Лий Якока през 1978 г., когато става президент на Chrysler. Притиснат от затрудненията на компанията Якока се принудил да освободи някои от ръководителите на компанията, а останалите убедил да се съгласят на по-ниски заплати и премии. За да даде пример, той намалил своята собствена заплата до 1 долар. Пет години по-късно с малко помощ, оказана от правителството, компанията отново стъпва на крака.

Уилям Форд продължава тази традиция днес. От 2001 до 2006 г. той не получава заплата, с което иска да демонстрира обвързаност към проблемите на компанията . За разлика от Якока обаче, той получава премии, опции и други компенсации, които през 2006 г. са били на стойност 10.5 млн. долара. Той също така притежава 6.3 млн. обикновени и 3.4 млн. акции от клас Б.

В днешно време тези заплати са по-често срещани в проспериращи, отколкото в затруднени компании. Това, което ръководителите на компании искат да кажат посредством този жест е, че те ще получават пари тогава, когато и останалите акционери получават.

Но има и друга страна на историята. Тази година AFL-CIO, организация, обединяваща 54 профсъюзни организации, подозира нередности в компенсациите, получавани от Стив Джобс, въпреки заплатата му от 1 долар.

Даниел Педроти, директор на AFL-CIO, настоява Джобс да бъде проверен във връзка с броя на получени от него опции и със срока, в който той ги е получил. „Заплатите от 1 долар изглеждат като великолепен жест, но в действителност това не е така, казва Педроти, те само хвърлят прах в очите на хората, а реалните пари, които тези директори получават са много повече, което в известен смисъл е обида за инвеститорите. Случая с Apple е дори по-сериозен поради опасения за евентуални измами с опции.”

Джон Маккей от Whole Foods, който е най-скорошният директор, отказал се от заплата, заявява, че не го е направил като някакво послание, а просто защото счита, че вече е спечелил достатъчно пари.

”Продължавам да работя за Whole Foods не заради парите, а заради удоволствието, което получавам от това да ръководя такава голяма компания”, Казва Маккей.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg