Емигрантите вече внасят по-малко пари в родината си

1319
Емигрантите вече внасят по-малко пари в родината си

Източноевропейците, работещи в чужбина, пращат по-малко пари в родината си тази година, с което са прекъснали жизнено важен източник на доходи за стотици малки градчета и са забавили възстановяването в някои от най-бедните икономики в Европа.

Според анализаторите е трудно да се определи какъв точно е спадът на Брутния вътрешен продукт в региона заради намаляването на внасяните от чужбина средства. Но в една от най-големите икономики в региона, Румъния, те съставляват 3% от БВП и са намалели с една трета през първото тримесечие след подобно понижение предишната година.

Намаление е регистрирано и в България и анализаторите очакват диаспорите да изпращат по-малко пари в Югоизточна Европа тази година. Тази тенденция е пример как слабото възстановяване в еврозоната ще повлияе върху по-бедните източноевропейски държави, които зависят от пращаните от емигрантите пари, ще навреди на важен фактор за растежа, ще доведе до външни неравновесия и ще окаже натиск върху валутите.

Изпращаните от емигрантите пари съставляват около 3% от БВП в Румъния и България и по-малко от половината от тази цифра в Полша. Но те достигат до 27% в по-малките страни като Молдова, Босна и Албания, поради което рязкото намаляване е истинска заплаха за икономическия растеж.

Внасяните от емигрантите средства в Румъния са отбелязали спад от 950 милиона евро до 620 милиона евро през първото тримесечие след спада от 35% през 2009 г. В България тези средства са намалели с 11%. Българската диаспора от около 1 милион души работи главно в Гърция, Испания и Италия.

Експерти на Световната банка прогнозират, че пращаните от емигрантите пари ще се възстановят в глобален план и тази година ще се увеличат с около 6% до 437 милиарда долара заради по-добрите изгледи за растеж на световната икономика. Те смятат, че Европа и Азия, която миналата година регистрира най-големия спад от 21%, също ще постигнат растеж. Но анализаторите предупреждават, че възстановяването в Западна Европа е малко вероятно да върне парите, внасяни от емигрантите, до нивата им преди кризата.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg