Enel придоби правата за разработване на 1000 MW вятърни проекти в Бразилия

541
Enel придоби правата за разработване на 1000 MW вятърни проекти в Бразилия

“Enel Latin America” и “Enel Brasil Participações” подписаха споразумение за развитие на проекти с бразилския филиал на германската компания за строеж на вятърни централи “SoWiTec international GmbH”. Проектите са за изграждане на вятърни мощности в Бразилия с общ капацитет до 1000 MW.

Чрез споразумението “Enel” придобива ексклузивните права върху осем енергийни проекта, всички от които в ранен етап на разработване. След окончателното им реализиране от “SoWiTec” италианската компания ще има право да придобие целите проекти, чийто предварителен капацитет варира между 56 и 200 MW. Те се намират в области с висок вятърен потенциал в североизточната част на Бразилия.

Благодарение на споразумението “Enel” ще засили присъствието си на обещаващия бразилски пазар на възобновяеми енергийни източници, който се характеризира с огромен вятърен потенциал. Компанията вече присъства в страната и от 2006 г. насам оперира 20 водни централи с общ капацитет от 92 MW.

В световен мащаб инсталираните вятърни мощности на “Enel” към 30 юни 2008 г. са 1002 MW. Целта, определена в новия бизнес план на компанията, е към 2012 г. капацитетът им да достигне 5000 MW.

“Enel Latin America” е дъщерно дружество на “Еnel”, което оперира в Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Бразилия и Чили.

“Enel” проявява интерес за развитие в сферата на възобновяемите енергийни източници и в България, като вече има подписани споразумения за предпроектни проучвания за построяването на вятърни паркове с общините Гурково и Севлиево. Към момента компанията е мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” - първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в България, изцяло работеща в съответствие с европейските екологични норми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg