Enel придобива газови активи в Северна Италия

856
Enel придобива газови активи в Северна Италия

Enel Trade, дъщерно дружество на водещата италианска енергийна компания Enel, обяви днес придобиването на италианските газови активи на Stratic Energy Corporation, включително близо 0.7 млрд. куб. метра запаси и разрешителни за проучвания, на обща стойност 34 млн. евро. Дружеството поема съществуващите задължения във връзка с активите.

Придобиването на целия портфейл от газови активи на Stratic в Италия включва разрешителните Сан Марко и Казале Коки в областта Емилия Романя, които са част от газовото находище Лонганези, както и други права за проучвания в Италия.

Enel ще участва и с още 6.6 млн. евро, при условие че първата производствена фаза започне преди края на 2011 г., като всеки месец ще намалява вноската пропорционално. В случай че производството започне по-късно от края на 2012 г., няма да се дължи плащане.

Сделката е предмет на обичайните за сектора условия, включително одобрение от регулаторните органи, и се очаква да бъде приключена през първото тримесечие на 2010 г.

Придобиването представлява крачка напред в стратегията на Enel да работи като вертикално интегрирана енергийна компания с пряк достъп до стратегически суровини.

През месец май Enel обяви, че смесено дружество на компанията с Total е спечелило терен за проучване в делтата на р. Нил в рамките на международен търг за наддаване на египетската холдингова компания за природен газ EGAS (EGAS International Bid Round) през 2008 г. Total участва в смесеното дружество с 90% като оператор, а Enel - с 10%.

Enel притежава 19.6% от „СеверЕнергия", руска компания с разработващи се в момента запаси на около 5 млрд. барела нефтен еквивалент. Партньори на Enel в „СеверЕнергия" са „Газпром" и Eni.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg