Енел строи първата вятърна електроцентрала в Средиземно море

1004
Енел строи първата вятърна електроцентрала в Средиземно море

Италианската енергийна компания Енел депозира проекта си за една от първите вятърни централи, изнесени в Средиземно море. Съоръжението ще бъде построено на най-малко 3 морски мили от брега в залива Джела, Сицилия. Към него ще бъдат инсталирани 115 генератора, всеки от които с капацитет между 3 и 5 MW, информираха от компанията за Profit.bg.

Проектът, разработен от смесено дружество между Енел (57%) и Монкада Коструциони (43%), ще има обща инсталирана мощност между 345 и 575 MW. Максималната стойност на инвестицията ще е около 500 млн. евро. Когато бъде завършено, съоръжението ще произвежда 1150 млн. КWh електроенергия – достатъчни да задоволят нуждите на 390 хил. домакинства. Годишно ще се спестяват около 815 хил. метрични тона емисии въглероден диоксид.

„Този новаторски проект ще удвои инсталираните мощности на Енел в сектора за производство на вятърна енергия в Италия“, заяви Фулвио Конти, изпълнителен директор и генерален мениджър на компанията. „Днес около 30% от цялото енергийно производство на Енел е без емисии. Вярваме във вятърната енергия и искаме да играем водеща роля в разработването на този енергиен източник в Италия.”

Кулите ще бъдат монтирани на дълбочина до 30 м на морското дъно. Височината им е повече от 100 м, а перките ще бъдат с диаметър от около 110 м. Извършват се проучвания относно разработването на системи за интегриране на вятърните централи и морските зони, където ще бъдат построени, с цел осигуряване опазването на местните екосистеми.

Построяването на новата морска вятърна централа в Сицилия е част от проекта на Енел за обновяване и опазване на околната среда, който предвижда реализацията на 7.4 млрд. евро инвестиции за периода 2008-2012 г. 6.8 млрд. от тях са предвидени за разработването на възобновяеми енергийни източници, а останалите 600 млн. евро – за проучване и развитие на иновативни технологии като: високоефективна слънчева енергия, вятърна енергия от изнесени мощности, производство на водород и технологии за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Енел е световен лидер в сектора на възобновяемите енергийни ресурси с 30 000 MW в централи, използващи водни, геотермални, вятърни и слънчеви източници, както и биомаса. Компанията оперира такива централи в Италия, САЩ, Канада, Гватемала, Ел Салвадор, Чили, Бразилия, Панама, Испания и Словакия.

Енел проявява интерес за развитие в сферата на възобновяемите енергийни източници и в България, като вече има подписани споразумения за предпроектни проучвания за построяването на вятърни паркове с общините Гурково и Севлиево.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg