Енел закупи 3 водноелектрически централи в Мексико

446
Енел Инвестмънт Холдинг (ЕИХ) дъщерно дружество, изцяло притежавано от италианската енергийна компания Енел, приключи сделката по придобиването на капитала на Инелек, която е собственик на 3 водноелектрически централи в Мексико с обща инсталирана мощност от 52 MW. Сделката е за 156 млн. долара (приблизително 105 млн. евро).

Трите ВЕЦ-а са построени по течението на вече съществуващи напоителни канали – така произвежданото от тях електричество оказва минимално влияние върху околната среда. Централите започват да функционират в периода 2003-2007 г. и използват едни от най-модерните технологии.

С това споразумение Енел продължава развитието на глобалната си стратегия за разработването на възобновяеми енергийни източници.

Инсталираните в Мексико мощности възлизат на 54000 MW и скоро ще бъдат свързани с енергийната мрежа на Централна Америка, като по този начин ще подсилят позицията на Енел като ключов играч на регионалния пазар.

В Северна и Южна Америка Енел развива дейността си в производството нa електричество от възобновяеми енергийни източници, като увеличава присъствието си с нарастващото търсене на електроенергия. В Латинска Америка компанията вече присъства в Гватемала, Ел Салвадор, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Чили и Бразилия и има интереси и в други проекти с обща производствена мощност от над 600 MW.

В Италия Енел е най-голямата енергийна компания. В България тя е мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” и има интерес да участва като стратегически инвеститор в проекта за изграждането на АЕЦ “Белене”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg