Enel залага на възобновяеми източници на енергия, ще прилага нови технологии и в Марица Изток 3

634
Enel залага на възобновяеми източници на енергия, ще прилага нови технологии и в Марица Изток 3

Най-голямата енергийна компания в Италия Enel изпълнява план на стойност 7.4 млрд. евро за развитието на възобновяеми енергийни източници и разработване на нови технологии, щадящи околната среда за периода 2008 – 2012 г.

„Най-голямото предизвикателство пред енергийните компании в света днес е редуцирането на емисиите от въглероден двуокис,“ каза Сауро Пазини, ръководител на изследователския център в Ливорно. В този център Enel разработва технологии за отделяне на въглеродния двуокис, неговото съхранението и инжектирането му обратно в почвата.

Компанията има малка пробна ТЕЦ в Южна Италия, с капацитет 5MWt, където тези технологии се тества, след което планира да построи голяма електроцентрала в Бриндизи, която да има капацитет на улавя 1.5 млн. тон въглероден двуокис на година. Този проект се предвижда да заработи до 2014 година.

С тази технология Енел може да участва в търга за новата мощност в комплекса Марица Изток.

Проекти в България

Enel води преговори с Марица Изток 3 за произвеждане на енергия от биомаса, както и фотоволтаична енергия, каза още Пазини, ръководител на изследователския център на Enel в Ливорно.

Компанията проучва и възможността за използване на вятърна енергия на два терена в България – в общините Гурково и Севлиево. В момента проектите са на етап прочуване, като се замерва силата на вятъра в района, което ще покаже до колко тези терени са подходящи.

Планира се и инсталиране на измервателна апаратура на още няколко терена в България, като в момента компанията избира терените.

Enel също така проучва възможността за получаване на енергия чрез изгаряне на биомаса в Марица Изток 3, като изследванията трябва да завършат до средата на 2009 г. Тогава ще бъде направена оценка за икономическата изгодност на проекта. Едва след това ще може да бъде започнато реалното му прилагане.

Други проекти

Енел осигурява 25% от електричеството на Тоскана чрез геотермална енергия

В Италия 2% от електричеството се произвежда по този начин.

Какво е геотермална енергия?

Учените са изчислили, че топлината, съдържаща се в първите пет километра от повърхността на Земята, се равнява на приблизително 500 000 пъти съвременните нужди на света от енергия.

Днес геотермалната енергия произвежда приблизително 10 000 MW в цял свят.

В момента Енел притежава 31 геотермални централи в Италия, които произвеждат около 10% от световната геотермална продукция.

Енел инвестира и в подобни проекти в Латинска Америка, включително в Чили, Никарагуа, Гватемала и Ел Салвадор.

Миналата година Енел придоби AMP Resources в САЩ, с което добави 150 MW планирана геотермална мощност в Калифорния, Невада и Юта.

Геотермалната електроцентрала в Лардарело – най-голямата от този тип в Европа

Днес Енел осигурява около 25% от електричеството на Тоскана, използвайки геотермална енергия – повече от 5.2 TWh електричество за близо 2.5 млн. домакинства. По този начин, благодарение на геотермалната енергия, се спестява еквивалента на 3.6 млн. тона емисиии въглероден диоксид.

В Лардарело днес има 31 геотермални централи с капацитет 671 MW. Пет нови геотермални блока ще бъдат открити до 2012 г.

„Диамантената енергия“

„Диамантът” е слънчева електроцентрала от ново поколение, разработена от отделът по изследвания на Енел и Университетът в Пиза.

Сглобени върху лицата на геодезическа структура популяризирана от Р. Букминстър Фулър, слънчевите панели генерират електричество, което може да бъде съхранено под формата на водород, за да се използва, когато небето е облачно.

За първите инсталации на Диаманта са обсъждани две важни локации, и двете в Тоскана: в Сан Росоре Парк и във Вила Медичи в Пратолино. Диамантът представлява сфера 8 м в диаметър.

Тридесет и осем поликристални силиконови слънчеви панели са аранжирани като корона и са леко обърнати в посока юг. Останалата повърхност е покрита със стъклени панели, за да защити структурата от вятъра. Вътре, в три сфери, всяка с два метра в диаметър, има резервоар с водород; използва се напредничавата технология на металните хидриди.

Електроцентралата може да произвежда достатъчно електричество, за да задоволи нуждите на малък жилищен блок.

Как работи Диамантът? Енергията, произведена през деня и складирана като водород в резервоара, се използва от горивните клетки като трансформира химическата енергия на водорода в електрическа.Макет на "Диамантът" в изследователския център в Ливорно

Енергията от слънцето се хваща от фотоволтаичните панели и се преобразува в нисковолтажна енергия (48 Vcc).

Електрическата енергия, произведена от горивните клетки, гарантира непрекъсната доставка на електричество за електроуредите в дома.

През нощта, енергията, произведена през деня и съхранена като водород в резервоарите, се използва от енергийните клетки, които трансформират химическата енергия в електрическа.

Електрическата енергия, произведена от горивните клетки, гарантира непрекъсната доставка на енергия към електроуредите в дома.

Постигане на нулево ниво вредни емисии в производството на енергия до 2020 г. е реалистична цел, казват от Enel.

Финансови резултати

Въпреки глобалната финансова криза, Enel няма да занижи прогнозите си за резултат за 2008 г. и ще поддържа политиката си на раздаване на дивидент, каза в интервю за Bloomberg, Луиджи Ферарис, ръководител на отдел администрация и планиране.

На 1 август главният изпълнителен директор Фулвио Конти бе казал, че EBIDTA за 2008 г. ще надвиши прогнозите на анализаторите (13.3 млрд. евро). За следващата година от компанията прогнозират EBIDTA да достигне до 13.8 млрд. евро.

През март Конти бе обещал, че Enel ще продължи да поддържа годишен дивидент от 49 цента.

Снимки: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg