Енергетиката и технологичният сектор спасиха индексите

889
Енергетиката и технологичният сектор спасиха индексите

Разкъсвани между макроикономически тревоги и позитивни корпоративни новини, фондовите индекси се колебаеха в петък в коя посока да поемат. В крайна сметка рекордните печалби на Google и две мултимиардни сделки за придобиване на компании наклониха везните срещу опасността САЩ да загубят кредитния си рейтинг ААА.

Републиканците продължават да държат пръта в колелата на преговорите за увеличаване на тавана на разрешения щатски дълг. Те се противопоставят на плана на Барак Обама за увеличение на данъците и съкращение на бюджетните разходи.

От своя страна президентът подчерта, че евентуално пропускане на плащанията по правителствените облигации ще доведе до по-високи лихви, което „в крайна сметка означава по-високи налози за всички."

Разочарование за инвеститорите се оказаха и данните за потребителското доверие. Индексът, изготвян от Thomson Reuters/University of Michigan падна до 63.8 пункта през юни, спрямо 71.5 за предходния месец. Анализаторите очакваха средна стойност от 72.2.

Сред най-слабо представилите се сектори бе банковият, въпреки няколко окуражаващи финансови отчета за шестмесечието.

Акциите на Citigroup поевтиняха с 1.6% до 38.38 долара, независимо че гигантът обяви 24% скок на печалбите за второто тримесечие. Инвеститорите предпочетоха да насочат вниманието си към слабото представяне на някои звена на Citigroup по света, и се оттеглиха от позицията.

J.P. Morgan Chase отбеляза спад от 0.9 на сто до 39.98 долара само ден след като се похвали със силни финансови резултати и скок на приходите от някои банкови инвестиционни операции.

За щастие, резултатите от стрес теста на европейските заемодатели не поднесе неприятни изненади. Само осем банки не успяват да покрият новите изисквания за капиталова адекватност, като общо не им достигат 2.5 млрд. евро. Анализатори очакваха броят на застрашените трезори да достигне дори до 20.

Сред „двойкаджиите" на теста бяха Agricultural Bank of Greece SA, австрийската Oesterreichische Volksbanken AG и испанската Banco Pastor SA. Всички банки в Италия, Германия и Великобритания обаче покриват критериите.

Google, който знае всичко, се появи на бял кон да спаси щатските бенчмарк индекси. Книжата на интернет търсачката скочиха с цели 13 на сто - най-голямото покачване по позицията от октомври 2008 г. насам. Оптимизмът на купувачите бе подхранен от данните, че продажбите, без да се броят приходите от партньорски сайтове, са достигнали 6.92 млрд. долара

Две значими сделки за придобиване на компании също предотвратиха пореден ден на спад на фондовата борса.

Акциите на Clorox поскъпнаха с 8.9% до 74.55 долара - най-високата им цена от 1980 година насам. Милиардерът Карл Икан предложи да заплати около 10.2 млрд. долара за производителя на белина.

Най-голямата минна компания в света BHP Billiton пък се съгласи на сделка за 12.1 млрд. долара в кеш за петролното дружество Petrohawk Energy. Акциите на Petrohawk скочиха с 62% до 38.17 долара. BHP Billiton залагат, че потреблението на природен газ в САЩ тепърва ще расте.

На тази оценка се довериха и инвеститорите, избрали книжата на Chesapeake Energy Corp., които се повишиха с 9.1% до 32.96 долара. Анализаторите изчисляват, че ако дружеството бъде придобито и цената му се определя според сделката за конкурента Petrohawk , то евентуалният купувач би заплатил 58 долара на акция.

Като цяло, енергийните компании успяха да постигнат 2.3% ръст в петък, като надминаха дори технологиите, които се покачиха с 1.6 на сто.

Въпреки че не могат да се сравняват с мащаба на покупките на Petrohawk и Clorox, и други сделки за сливане и придобиване бяха одобрени от пазара.

Capella Education реши да продължи настъплението си отвъд граница, като сключи сделка за британския онлайн университетски оператор Resource Development International Ltd. С обявяването на покупката акциите на Capella Education се покачиха с 2.5% до 44.71 долара.

Биофармацевтичната компания Vical пък се похвали, че ще получи 130 млн. от долара японската Astellas Pharma за лиценза на ваксините TransVax. Това доведе до поскъпване на акциите от 7.2% до 4.61 долара.

Производителят на куклите Барби Mattel също поднесе подарък на инвеститорите - любимецът на момиченцата отчете 56% покачване на печалбите за второто тримесечие, а акциите му скочиха с 1.9 на сто до 27.29 долара.

Сред позициите, разочаровали пазара, са Ralcorp Holdings Inc. и Flir Systems Inc. Производителят на зърнените закуски Raisin Bran се провали в опита си да намери купувач за звеното си Post Foods. Акциите на Ralcorp Holdings Inc. падат вече шести пореден ден, като в петък поевтиняха с 0.7% до 86 долара.

Производителят на камери за нощно виждане Flir Systems Inc. отчете печалба на акция за второто тримесечие от 3.5 цента на акция, при средна прогноза на анализаторите от четири цента. Затова и позицията отбеляза най-силното понижение от всички компании, включени в S&P 500. Акциите на дружеството се сринаха с 9.9% до 28.92 долара.

Като цяло, седмицата не донесе повод за радост на инвеститорите, като за последните пет дена S&P 500 загуби 2.1% от стойността си, въпреки че в петък успя да се покатери с 0.6% до 1 316.14 пункта. Dow Jones Industrial Average остана почти без промяна - показателят се покачи с 42.61 пункта, или 0.3%, до 12 479.73.

Източник: Глобал Маркетс

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg