ЕП иска ново законодателство, което да осигури финансова стабилност

344
ЕП иска ново законодателство, което да осигури финансова стабилност


Депутатите отправиха официално искане към Европейската комисия да предложи ново законодателство, което да подобри регулацията на финансовите пазари, особено ще се касае до хеджфондовете и фондовете за дялово участие. Те настояват също така да се предприемат мерки за справяне с причините, довели до кредитната криза.

В доклада на Poul Nyrup Rasmussen (ПЕС, Дания), приет днес с 562 гласа "за", 86 "против" и 25 "въздържали се", Парламентът иска да се предприемат серия от мерки, свързани с хеджфондовете и фондовете за дялово участие. Друг доклад в тази област - на депутата Klaus-Heine Lehne (ЕНП-ЕД, Германия), приет също днес, разглежда въпроса за прозрачността на институционалните инвеститори.

По въпроса за финансовата стабилност, капиталите и регулаторното покритие, докладът на Rasmussen иска, сред другите предложени мерки, капиталовите изисквания да бъдат задължителни за всички финансови институции (включително и за инвеститорските фондове) и да отразяват риска от вида дейност, експозициите и контрола на риска. Трябва да има по-добра съгласуваност между интересите на инвеститорите и първоначалните създатели, като първоначалните създатели трябва да запазят представителен дял от секюритизираните си продукти.

Докладът на Klaus-Heine Lehne продължава в същата насока, като иска договорните условия да бъдат прилагани по отношение на алтернативните инструменти и да съдържат "недвусмислено оповестяване и управление на риска", както и да се въведе пълна прозрачност на системите за възнаграждение на ръководителите (включително опциите за акции), чрез официалното им одобрение от общото събрание на акционерите на дружеството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg