ЕП иска САЩ да преустанови дискриминацията между гражданите на ЕС относно визите

529
ЕП иска САЩ да преустанови дискриминацията между гражданите на ЕС относно  визите

Депутатите припомнят в приетата резолюция относно преговорите между ЕС и САЩ за отмяна на визовия режим, че ЕС може временно да възстанови изискването за визи за гражданите на САЩ, ако американските власти не прилагат принципа на реципрочността. ЕП призовава също така САЩ да прекрати дискриминацията между гражданите на ЕС по отношение на визовия режим.

Европейският парламент прие на 22 май в Страсбург с 511 гласа "за", 29 "против" и 7 "въздържали се" резолюция относно преговорите между ЕС и САЩ за отмяна на визовия режим. Резолюцията е предложена от председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП Gérard Deprez (АЛДЕ, Белгия), като дебатът по темата се проведе на 23 април.

В резолюцията се отбелязва, че няколко държави членки (Чехия, Унгария, Словакия, Естония, Латвия и Литва) са продължили своите двустранни контакти с администрацията на САЩ за отмяна на визовия режим, независимо от ясните компетенции на ЕС по този въпрос (Съветът отговаря за визовите правила). В този смисъл се припомня, че от 2001 г. гражданите на САЩ са освободени от изискването за визи, докато подобно освобождаване не се прилага за всички граждани на ЕС.

САЩ все още запазват визовите изисквания за гражданите на България, Кипър, Чешката република, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словакия, като процентът на отказите за издаване на виза (които според депутатите се основават на непрозрачни критерии) надвишава 10% от подадените молби.

В този смисъл Европейският парламент счита, че "всяка форма на пряка или косвена дискриминация на европейски граждани, на основание тяхната национална принадлежност, следва да бъде забранена" във и извън ЕС.

Депутатите призовават САЩ да спазват принципа на реципрочността, т.е. след като ЕС не изисква визи за американските граждани, същата мярка трябва да се приложи от властите в САЩ спрямо европейските граждани. Депутатите предупреждават, че ако това не стане, Съветът може да вземе решение за „временно възстановяване на задължението за виза за гражданите на съответната трета страна”.

Участието в Програмата за отмяна на визовия режим на САЩ също така трябва да създаде еднакви права за всички граждани на държавите членки. В една от приетите на пленарната сесия поправки депутатите призовават Комисията да осигури равно третиране на всички граждани на ЕС в преговорите за освобождаване от визи, като включи в тях и заразените със СПИН европейски граждани.

Депутатите от ЕП отбелязват, че някои „мерки за подобряване на сигурността” от предстоящите споразумения попадат в обхвата на компетенциите на Общността (като например издаването на визи) или на ЕС (данните от системата за регистрация на пътници или данните за престъпността от Шенгенското пространство). В този контекст те отбелязват, че "всякакъв достъп на САЩ до бази данни или информационни системи на ЕС/ЕО следва да бъде забранен, освен ако той не е изрично разрешен от законодателството на ЕО".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...