ЕП отхвърли доклад за начините за борба с радикализацията на терористите

439
ЕП отхвърли доклад за начините за борба с радикализацията на терористите

Днес членовете на ЕП отхвърлиха с 241 гласа "за", 332 "против" и 87 "въздържали се" доклад за факторите, които насърчават тероризма и благоприятстват вербуването на терористи. Причината за това беше липсата на консенсус между основните политически групи относно начините за борба с радикализацията, информират от пресцентъра на парламента.

Проектодокладът от Комисията по гражданските свободи предлагаше държавите членки да изменят дефиницията на терористични деяния и приложими наказания и да включат в обхвата на съответното рамково решение "подбуждането към тероризъм", като "минимално се засегне свободата на словото и мисълта".

След атентатите на 11 септември Европейският съюз прие рамково решение, с което призова държавите членки да хармонизират законодателствата си и да въведат минимални правила относно терористичните престъпления. По време на вота в пленарна зала депутатите одобриха изменения за насърчаване на дискусии между държавите-членки за включване на "възвеличаването на тероризма" в дефиницията за тероризъм в рамковото решение като фактор, който допринася за насърчаването на радикализацията и насилието.

Според депутатите превантивните мерки трябва да включват предотвратяване на социалната изолация чрез повишаване на взаимното доверие в обществото и популяризирането на диалога между различните религии, малцинства въз основа на понятието на ООН за Алианс на цивилизациите.

Докладът е от новия председател на Комисията по гражданските свободи Gérard Deprez (АЛДЕ, Белгия) след като първоначалният докладчик Jaime Mayor Oreja (EНП-EД, Испания) оттегли името си от доклада след приемането му в парламентарната комисия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg