ЕП подкрепи доброволно увеличение с 2% на квотите за мляко

390
ЕП подкрепи доброволно увеличение с 2% на квотите за мляко

Европейският парламент одобри увеличение от 2% на квотите за мляко от 1 април 2008 г. на доброволен принцип. Това ще даде възможност за баланс между държавите, които превишават квотите си и тези, които не ги използват докрай. Също така ще се избегне налагането на глоби на държави, които имат излишък.

През декември Европейската комисия предложи 2% увеличение на квотите за мляко от 1 април 2008 г., за да отговори на нарастващото търсене в Европейския съюз и на световните пазари. Комисията предлага увеличението, възлизащо на 2.84 млн. тона, да се прилага на равна основа за 27-те държави членки.

Въпреки че по време на дебата вчера членовете на Парламента подкрепиха принципа за увеличение, за да може секторът да се възползва от новите възможности на световните пазари, някои от тях, включително докладчика Elisabeth Jeggle (EНП-EД, Германия), изразиха опасения, че общото увеличение от 2% ще доведе до по-ниски цени за производителите, които вече имат трудности, защото в много региони квотите не се използват изцяло.

Парламентът прие компромисен текст за увеличение от 2% на квотите за мляко от 1 април 2008 г. на доброволен принцип с 531 гласа "за", 104 "против" и 22 "въздържали се", което ще позволи на държавите-членки да увеличат квотите си за мляко с 2% на 1 април, само ако желаят.

Също така депутатите гласуваха за квотната 2008/2009 година, такса за свръхпроизводство да се плаща за мляко и други млечни продукти, които се предлагат на пазара в превишение на националната квота, ако след балансиране в рамките на ЕС все още съществува свръхпроизводство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg