ЕП подкрепи Договора от Лисабон и призова за ратифициране до 1 януари 2009 г.

449
ЕП подкрепи Договора от Лисабон и призова за ратифициране до 1 януари 2009 г.

Мнозинството от членовете на Европейския парламент подкрепиха Договора от Лисабон и призоваха за ратификацията му от всички държави-членки на Съюза до 1 януари 2009 г. По този начин гражданите ще могат да гласуват на изборите за Европейски парламент през юни 2009 г. при пълно познаване на новата институционална рамка на Съюза, се казва в текста.

Договорът от Лисабон ще защити повече правата на гражданите, ще подобри демократичния контрол в ЕС и функционирането на европейските институции, се казва в доклада от Richard Corbett (ПЕС, Великобритания) и Íñigo Méndez de Vigo (ЕНП-ЕД, Испания), приет с 525 гласа "за", 115 "против" и 29 "въздържали се".

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг приветства резултата и голямото мнозинство, което подкрепи Доклада. Той каза на депутатите, че този вот изразява "свободната воля на хората, които представлявате". Председателят на Парламента подчерта, че "този договор дава на ЕС възможността на функционира правилно и подобрява демократичността".

Докладът приветства факта, че новият Договор ще укрепи капацитета на институциите на Съюза да изпълняват функциите си по-ефективно чрез значително увеличение на броя на областите, в които правителствата, заседаващи в рамките на Съвета, вземат решение по-скоро с квалифицирано мнозинство, отколкото с единодушие. Това ще даде възможност Съюзът от 27 държави-членки да функционира без опасност от блокиране на решенията с налагането на вето.

Също така „заместник-председателят на Комисията и Върховен представител за външна политика и политика на сигурност“, който ще председателства Съвета по външни работи и ще може да се изказва от името на Съюза по въпроси, по които ЕС има обща позиция, което ще осигури повече последователност във външната дейност на Съюза.

Премахването на структурата на стълбовете ще осигури по-голямо единство в действията в различните области на дейност на Съюза с опростени механизми и инструменти. Целите и компетенциите на Съюза в областта на изменението на климата, правата на детето, европейската политика на добросъседство, хуманитарната помощ, енергетиката, космоса, изследванията, туризма, спорта, общественото здраве и гражданската защита са определени по по-ясен начин.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg