ЕП подкрепи пълна либерализация на пощенските услуги в ЕС от 2011 г.

432
ЕП подкрепи пълна либерализация на пощенските услуги в ЕС от 2011 г.

Европейският парламент даде зелена светлина за цялостна либерализация на пощенските услуги в ЕС от януари 2011 г. На повечето от новите държави членки (Чешката република, Кипър, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Полша, Румъния и Словакия), както и Гърция и Люксембург, се дава възможност да отложат изпълнението на Директивата до януари 2013 г.

Пълната либерализация означава, че националните оператори вече няма да имат монопол върху писмата под 50 грама (т. н. "резервиран сектор"). През 1997 г. "резервираният сектор" беше намален под 350 грама, през 2002 г. - под 100 грама и в момента е под 50 грама.

Общата позиция на Съвета подкрепя пълно отваряне на пазара от януари 2011 г. На повечето от новите държави членки (Чешката република, Кипър, Латвия, Литва, Унгария, Малта, Полша, Румъния и Словакия), както и Гърция и Люксембург, се дава възможността да отложат изпълнението на Директивата до януари 2013 г.

Целта на премахването на тези "резервирани сектори" е по-добро качество на пощенските услуги. Потребителите ще могат да пращат или да получават поща в по-удобно време и на повече места (например от магазини) и ще се възползват от повече услуги като проследяване на пратките им, електронни бизнес услуги и др. В същото време настоящите изисквания за висококачествена универсална услуга ще се запазят изцяло и ще се контролират от националните регулаторни власти.

Текстът уточнява, че в либерализирания пазар трябва да се продължи със събирането и доставката на писмата поне веднъж на ден, пет дни в седмицата за всеки гражданин на ЕС - не само в големите градове, но и в по-малките населени места.

ЕП се съгласи с позицията на Съвета да се забрани на доставчиците на пощенски услуги от държави, където монополът за пратките под 50 грама продължава да важи, да оперират в страни като Швеция, Германия, Финландия, Холандия и Обединеното кралство, където пазарът е напълно либерализиран. Целта е да се избегне изкривяване на пазара и нечестна конкуренция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...