ЕП подкрепят субтитрирането на телевизионните програми

429
ЕП подкрепят субтитрирането на телевизионните програми

Повече от 83 милиона европейци страдат от частична или пълна загуба на слуха и остаряването на населението само ще засили тази тенденция.

В този контекст, депутатите от Европейският парламент призовават Европейската комисия да подготви законодателно предложение, което да изисква от обществените телевизии в ЕС да субтитрират напълно своите програми.

Подчертавайки правото на гражданите за равен достъп до информация, образование и култура, депутатите считат субтитрирането на всички програми на обществените телевизии в Европа за наложително, за да бъде телевизионната информация достъпна за всички зрители, включително глухи и лица с увреден слух. Още повече, че този подход улеснява значително възприемането и ученето на чужди езици.

Декларацията за субтитрирането на всички програми на обществените телевизии в Европейския съюз, предложена от Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (ПЕС, Полша), е събрала подписите на 427 депутати.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...