ЕП предлага улесняване на свободното движение на стоки в единния пазар

422
ЕП предлага улесняване на свободното движение на стоки в единния пазар

Щандовете в нашите магазини са пълни със стоки, произведени в страните от Европейския съюз. Технически спънки обаче все още затрудняват трансграничната търговия, нанасяйки преди всичко вреди на малкия бизнес. Членовете на Европейския парламент ще гласуват законодателен пакет, целящ улесняване на свободното движение на стоки в единния пазар.

Пласирането на продукти на чуждестранен пазар може да се окаже трудна задача, пък било то и в рамките на Европейския съюз. Търговските бариери (национални и местни технически правила, постановяващи изисквания относно обозначението, формата, размера, теглото, състава, презентацията, етикетирането и пакетирането) все още създават съществени пречки пред свободното движение на стоки, водейки до необходимостта от допълнителен административен контрол и съпътстващи разходи, свързани например с двойно сертифициране и препакетиране.

Много предприятия, особено от малкия и среден бизнес, трябва да адаптират продуктите си съобразно техническите правила на държавата на вноса или просто да се въздържат от продажби там. Потърпевши са не само те, но и потребителите, които понасят последствията от недостатъчната конкуренция, съобщават от електронния портал на ЕП.

На европейско ниво свободното движение на стоки се осъществява чрез хармонизиране или чрез взаимно признаване на техническите правила на страните-членки. Хармонизираното пространство покрива 75% от стоковия пазар, а нехармонизираното, в което би трябвало да се прилага взаимното признаване - оставащите 25 на сто. Сред продуктите, за които не се прилага хармонизация, често се оказват наистина необходими за нас стоки - хляб, велосипеди и други.

Според докладчика Alexander Stubb (ЕНП-ЕД, Финландия) новият пакет от законодателни мерки, ще направи така, че стоките ще се движат по-свободно на европейския пазар, което ще увеличи потребителския избор. Г-н Stubb смята, че приемането на тези мерки ще представлява "победа за малките и средни предприятия", но успехът ще зависи преди всичко от прилагането на мерките от страните-членки. "Цената на неприлагането на взаимното признаване се оценява на 150 млрд. евро годишно", подчертава той.

Докладите на Парламента са относно три предложения на Комисията за обща рамка за пускането на продукти на пазара, както и за изисквания за акредитация и наблюдение на пазара.

Докладът от Alexander Stubb касае регламент за прилагане на някои технически правила за продукти, които се продават законно в друга държава членка. Целта на новото законодателство е да бъде постигната по-висока правна сигурност: условията, при които една държава-членка налага национално техническо правило за изключване от пазара на продукт от друга държава-членка, да станат по-ясни и по-стриктни. Достъпът на производителите до информацията за техническите правила в страните-членки ще бъде улеснен.

Заради появата на нови продукти, увеличения внос от държави, които не са членки на Съюза, различните правила и подход в държавите членки и др., Комисията представи на Съвета и Парламента две предложения, касаещи пласирането на продукти на пазара. Докладът на г-жа Christel Schaldemose (ПЕС, Дания) се отнася до първото от тях - относно обща рамка за пускането на продукти на пазара. В него става дума за обозначенията на стоките, които показват, че продуктите съответстват на изискванията на Общността. Определянето на изискванията за акредитация и наблюдение на пазара се разглеждат във втория парламентарен доклад с автор André Brie (ЕОЛ/СЗЛ, Германия). Той акцентира върху изискването държавите-членки и Комисията да информират обществото за продукти, които се продават на пазара, а не покриват съществуващите стандарти за безопасност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...