ЕП призова за отваряне на трудовите пазарите в ЕС за българи и румънци до края на 2011 г.

931
ЕП призова за отваряне на трудовите пазарите в ЕС за българи и румънци до края на 2011 г.

Всички държави-членки трябва да премахнат бариерите на пазара на труда за българи и румънци до края на 2011 г., заяви Европейският парламент в резолюция гласувана в четвъртък. Не съществуват реални икономически основания за ограничаване на правото на работа и пребиваване на територията на друга държава-членка, се добавя в документа.

Резолюцията бе предложена от ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелени/ЕСА и повтаря апела от резолюцията от 25 октомври за свободата на движение на работници в ЕС, припомнят от пресслужбата на парламента.

Държавите от ЕС могат да удължат временната забрана за български и румънски работници с още 2 години или до декември 2013 г., ако известят Комисията до 31 декември 2011 г. за наличието на "сериозна заплаха" за трудовите им пазари.

Членовете на ЕП отбелязаха, че не е постъпила информация за подобно отрицателно въздействие в онези държави-членки, които не са ограничили пазара си. Тъкмо напротив, съгласно съобщение на Комисията от 11 ноември 2011 г. работниците от Румъния и България са оказали положително въздействие върху икономиките на държавите-членки, които са им позволили достъп до трудовите си пазари.

Неотдавнашни данни на Евростат сочат, че работниците от Румъния и България не оказват значително влияние върху нивата на заплатите и на безработицата в държавите домакини. В края на 2010 г. работниците от Румъния и България, пребиваващи на територията на друга държава-членка, възлизат на 0.6% от цялото население на ЕС.

Парламентът призовава Комисията да предложи ясно определение за понятието „сериозни смущения на пазарите на труда или заплаха за тях“. Държавите-членки, които запазват ограниченията, без да предоставят ясно и прозрачно основание, свързано със сериозни смущения на пазара на труда, в съответствие с решенията на Съда на Европейския съюз, нарушават Договорите, според депутатите, които призоваха Комисията, в качеството й на пазител на Договорите, да гарантира спазването на принципа на свободно движение.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания все още ограничават достъпа на български и румънски работници до своите трудови пазари. Испания също има ограничения за румънските работници до декември 2012 г., заради сериозни смущения на пазара на труда в страната, за което е получила одобрението на Комисията.


 

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg