ЕП провежда следващата си пленарна сесия в периода 9-10 април 2008 г.

466
ЕП провежда следващата си пленарна сесия в периода 9-10 април 2008 г.

Следващата пленарна сесия на Европейския парламент ще се проведе на 9-10 април в Брюксел. Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering ще открие пленарната сесия в 15.00 часа местно време в сряда, 9 април.

Докладите за напредъка на Хърватия и Македония по пътя към членство в ЕС през 2007 г., които ЕП ще гласува на 10 април, са като цяло позитивни, относно постигнатите резултати. В същото време се набляга на необходимостта Република Хърватия да разреши оставащите гранични спорове със своите съседи, докато за Бивша югославска република Македония се подчертава фактът, че двустранният спор с Гърция относно името на държавата не трябва да бъде пречка пред процеса на присъединяване към ЕС.

Включване на климатичните промени в законодателството на ЕС, вземането им под внимание при помощта за развиващите се страни, както и при планирането на инвестиции, проучване на произтичащите от тях икономически последици, рационално управление на водните ресурси – това са част от препоръките в предложението за Резолюция на ЕП върху адаптирането към климатичните промени.

На 9 април депутатите ще обсъдят политическата криза в Ливан, след като изслушат декларациите на представителите на Съвета и Комисията.

Членовете на ЕП ще направят междинен преглед на изпълнението на Шестата програма за действие в областта на околната среда.

На 10 април ще бъде гласуван Доклад върху статута на Европейския омбудсман, който предлага някои изменения в правилата за достъп до информация от институциите, като основната цел е засилване на доверието на гражданите в действията на Омбудсмана.

На 10 април Европейският парламент ще гласува (в рамките на процедура на консултация) поправки в Регламента за разрешенията за риболовни дейности на риболовните кораби на Общността извън нейните териториални води и достъпа на корабите на трети държави до тези води. Общият смисъл на поправките е да доведе до опростяване на режима на разрешенията за риболов. Същия ден ще бъде подложен на гласуване и Доклад върху инструментите за управление, основаващи се на правата в рибарството.

На втория ден от парламентарната сесия ще има вот върху насоките за бюджетната процедура за 2009 г., които обхващат разходите на всички европейските институции, с изключение на Комисията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg