ЕП с доклад относно безопасността на храните

509
ЕП с доклад относно безопасността на храните

Докладът относно хигиената на храните се стреми да гарантира възможно най-високо ниво на безопасност, като същевременно дава възможност за гъвкавост - особено при микропредприятията - при въвеждането на HACCP (анализ на опасностите и контрола в критични точки), система, която гарантира и контролира прилагането на правилата на ЕС за хигиена на храните.

Предложението е част от инициативата за по-добро регулиране в Европейския съюз, чиято цел е до 2012 г. административната тежест върху предприятията да бъде намалена с 25% (процедура за „ускорени действия“). Предложените изменения се отнасят към Регламента от 2004 г. относно хигиената на храните.

Предложенията на Комисията целят освобождаването на малките предприятия за производство на храни от изискването "да въвеждат, прилагат и поддържат постоянна процедура или процедури, основаващи се на принципите на анализа на опасностите и контрола в критични точки (HACCP)".

HACCP е международно призната система за управление на безопасността на храните. Тя идентифицира критичните точки в процесите, при които евентуално могат да възникнат проблеми (или опасности) по отношение сигурността на храните, като предлага съответни мерки за предотвратяване на подобни проблеми.

Според предложението на Комисията, освобождаването от въвеждане на HACCP ще се прилага към микропредприятия, които продават храни директно на крайния потребител. Това са предприятия, които имат по-малко от 10 работника, а годишният им оборот или общият им годишен баланс не надхвърля 2 милиона евро.

Тяхното значение за европейската икономика е огромно - около 99% от всички предприятия в Европа са малки или средни предприятия (МСП), а 90% от МСП са микропредприятия, които създават 53% от работните места в Европа.

Докладът на Horst Schnellhardt (ЕНП-ЕД, Германия) не приема генералното изключване на всички микропредприятия от прилагането на горепосочените стандарти. Парламентарната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните прие три предложения за изменение, които внасят повече гъвкавост по въпроса, давайки на националните власти повече възможности за преценка дали микро- или дори средни предприятия трябва да въвеждат HACCP процедурите.

Компетентните национални органи трябва да вземат своите решения на базата на редовни анализи на опасностите, а не само въз основа размера на компанията, както е предложението на Комисията. За ЕП е важно високото ниво на безопасност на храните в Европа да не бъде намалено, като на общо основание всички микропредприятия се изключат от прилагането на процедурите и принципите на HACCP.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg