ЕП се надява на добро сътрудничество с бъдещия американски президент

390
ЕП се надява на добро сътрудничество с бъдещия американски президент

Днес Европейският парламент прие Резолюция за предстоящата среща на високо равнище ЕС-САЩ на 10 юни 2008 г. В нея депутатите изразяват своите надежди за успешно сътрудничество със следващия американски президент, като същевременно разглеждат някои спорни въпроси като климатичните промени, визовия режим и иранската ядрена програма.

В одобрената с 552 гласа "за", 68 "против" и 23 "въздържали се" резолюция се изразява надежда за "засилен американски ангажимент към многостранността и мира и демокрацията в световен мащаб" от страна на новата президентска администрация.

В този смисъл, депутатите се надяват, че следващият президент на САЩ ще се ангажира с разрешаването на някои проблемни въпроси като Международния наказателен съд и протокола от Киото за изменението на климата, по които все още съществуват различия между Европа и САЩ.

Европейският парламент настоява САЩ да направят всичко възможно за завършването на вътрешното си законодателство по въпросите на климата до конференцията на ООН в Копенхаген през декември 2009 г.

Депутатите приканват САЩ да продължи усилията си за установяване на система за търговия с въглеродни емисии, която да може в бъдеще да се свърже със схемата на ЕС за търговия с емисии. Подобна съвместимост на механизмите за търговия с въглеродни емисии в световен мащаб ще бъде от най-голяма полза за околната среда и промишлеността.

Членовете на ЕП призовават САЩ незабавно да премахнат визовия режим и да третират всички граждани на държавите членки на ЕС еднакво, на основата на пълна реципрочност. В този контекст се отбелязва, че преговорите за установяване на безвизов режим трябва да бъдат прозрачни, основани на реципрочност и да зачитат разпоредбите на ЕС за защита на данните.

Резолюцията приветства тясното сътрудничество между ЕС и САЩ по иранския ядрен въпрос, довело до приемането на 3 март 2008 г. на резолюция 1803 на Съвета за сигурност на ООН, която налага нови санкции на Иран. Депутатите приканват САЩ да участват в преговорите с Иран наред с ЕС, доколкото те имат възможност да предложат допълнителни гаранции за сигурност на Иран.

Европейският парламент счита, че планът на САЩ за разполагане на противоракетна система в Европа може да възпрепятства международните усилия за разоръжаване и че този въпрос не би трябвало да е обект на чисто двустранни дискусии между САЩ и отделни европейски страни, тъй като оказва влияние върху сигурността в Европа като цяло.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...