ЕП се обяви срещу договора за засилване на икономическия съюз

632
ЕП се обяви срещу договора за засилване на икономическия съюз

Последният проект на Договора за засилване на икономическия съюз е неприемлив. Парламентът не може да го одобри в сегашния му вид, заявиха в съвместно изявление в сряда евродепутати от работната група за съставяне на проекта.

Последният проект на предложения договор не е съвместим със съществуващите договори на ЕС и не защитава "общностния метод" в процеса на вземане на решения, смятат евродепутатите:

"По-конкретно, проектът не гарантира, че всяко решение за прилагане на новото споразумение ще се вземе чрез нормалните процедури, предвидени в договорите за ЕС, за да се гарантира демократичен контрол и отчетност."

"Има сериозни правни проблеми с това, че новият проект не е в съответствие с вторичното право на ЕС, и по-специално със законодателния пакет за икономическото управление, приет през септември 2011 г.", заявяват от Европейския парламент.

"Демократичната отчетност е от съществено значение и чрез парламентарното участие цели засилване на икономическата координация. Докато сътрудничеството между националните парламенти и Европейския парламент в съответствие с договорите за ЕС е от жизненоважно значение за успеха на споразумение."

„Трябва да бъдат включени сериозни разпоредби, за да се гарантира, че фискалната стабилност е придружена от солидарност и растеж“, препоръчват от там. "В заключение, Парламентът трябва да използва всички политически и правни инструменти, които са на негово разположение, за да защити правото на ЕС и ролята на неговите институции."

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас