ЕП се обяви срещу договора за засилване на икономическия съюз

601
ЕП се обяви срещу договора за засилване на икономическия съюз

Последният проект на Договора за засилване на икономическия съюз е неприемлив. Парламентът не може да го одобри в сегашния му вид, заявиха в съвместно изявление в сряда евродепутати от работната група за съставяне на проекта.

Последният проект на предложения договор не е съвместим със съществуващите договори на ЕС и не защитава "общностния метод" в процеса на вземане на решения, смятат евродепутатите:

"По-конкретно, проектът не гарантира, че всяко решение за прилагане на новото споразумение ще се вземе чрез нормалните процедури, предвидени в договорите за ЕС, за да се гарантира демократичен контрол и отчетност."

"Има сериозни правни проблеми с това, че новият проект не е в съответствие с вторичното право на ЕС, и по-специално със законодателния пакет за икономическото управление, приет през септември 2011 г.", заявяват от Европейския парламент.

"Демократичната отчетност е от съществено значение и чрез парламентарното участие цели засилване на икономическата координация. Докато сътрудничеството между националните парламенти и Европейския парламент в съответствие с договорите за ЕС е от жизненоважно значение за успеха на споразумение."

„Трябва да бъдат включени сериозни разпоредби, за да се гарантира, че фискалната стабилност е придружена от солидарност и растеж“, препоръчват от там. "В заключение, Парламентът трябва да използва всички политически и правни инструменти, които са на негово разположение, за да защити правото на ЕС и ролята на неговите институции."

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg