ЕП: Световните цени на храните са скочили с 83% за последните 36 месеца

433
ЕП: Световните цени на храните са скочили с 83% за последните 36 месеца

Европейският парламент прие днес с голямо мнозинство резолюция относно повишаването на цените на хранителните продукти в ЕС и в развиващите се страни, съобщават от представителството на институцията у нас. В документа се изразява загриженост относно спекулациите с хранителни стоки и повишаването на цените им на дребно, като се препоръчва съществено увеличаване на инвестициите в селското стопанство и развитието на селските райони в развиващите се страни.

Право на храна

В приетата с 485 гласа "за", 52 "против" и 7 "въздържали се" резолюция депутатите подчертават фундаменталния характер на правото на храна и необходимостта от "подобряване на достъпа на всички хора по всяко време до храна", достатъчна за активен и здравословен живот. В момента 2 милиарда души по света продължават да живеят в крайна бедност, 854 милиона души гладуват всеки ден, а 5.6 милиона деца загиват годишно в резултат на недохранване. В същото време световните цени на храните са се повишили с 83% за последните 36 месеца (до февруари 2008 г.)

В този контекст, Европейският парламент изразява загриженост относно спекулациите с хранителни стоки и приканва Комисията да анализира тяхното въздействие върху цените на храните и да предложи подходящи мерки.

Предлагането на храни и търговците на дребно

Тъй като разходите за суровини представляват, като цяло, незначителна част от общите разходи за производство на много хранителни продукти, депутатите призовават да се анализират разликите между първоначалните цени на земеделските продукти, когато излизат от фермите, и крайните потребителски цени, които се определят от големите търговци на дребно.

При положение, че цените на дребно на храните са се повишили непропорционално спрямо цената на живота, ЕП иска оценка на ролята на търговците на дребно в хранителната верига. Същевременно депутатите призовават търговците на дребно да предлагат справедлива цена на производителите и да предоставят на потребителите храни на разумни цени.

ПНастоящите зърнени запаси на ЕС биха стигнали само за 30 дни и се призовава за по-добро прогнозиране на селскостопанската продукция, което да позволи много по-ранното идентифициране на световните тенденциите в снабдяването с храни, изтъкват от парламента.

Биогорива и биотехнологии

Депутатите са съгласни, че субсидиите на ЕС за производство на биогорива вече не са оправдани, като същевременно изрично подчертават, че понастоящем само 2-3% от селскостопанската земя в ЕС се използва за този вид производство.

В точка от резолюцията е записано, че производството на храни е с приоритет пред горивата и производството на биогорива трябва да бъде свързано със сериозни критерии за устойчивост.

В приетия днес документ се подчертава, че настоящата криза изисква незабавно обсъждане на ролята, която могат да играят съвременните биотехнологии в осигуряването на устойчиво производство на хранителни продукти на разумни цени.

По-добра политика на развитие

В друга точка от резолюцията се иска в най-кратки срокове да се повишат съществено инвестициите в селското стопанство, аквакултурата, развитието на селските райони и агробизнеса в развиващите се страни. Тези инвестиции трябва да са насочени преди всичко към бедните земеделски производители и малките стопанства за производство на биологични продукти. В този смисъл се припомня, че 75% от бедното население по света живее в селски райони, но само 4% от Официалната помощ за развитие е насочена към селското стопанство.

Подчертава се и необходимостта да се предостави на малките земеделски производители в бедните страни (които са предимно жени) достъп до земя, финансови услуги и кредити, качествени семена, системи за напояване и торове.

ЕП приканва Европейската инвестиционна банка да проучи възможностите за незабавно създаване на гаранционен фонд в подкрепа на националните схеми за микрокредитиране и отпускане на заеми, като дейността на този фонд трябва да съответства на нуждите на местните производители на хранителни продукти.

Лоялна международна търговия

Депутатите считат, че отварянето на селскостопанските пазари трябва да се извършва постепенно и в съответствие с напредъка на всяка развиваща се страна. "Чувствителните" продукти, които представляват основна необходимост за хората в развиващите се страни или са от особено значение за продоволствената сигурност и развитието на селските райони в тези страни, трябва да бъдат изключени от пълното либерализиране, за да се избегне нанасянето на непоправими щети на местните производители.

Резолюцията подчертава, че резултатите от преговорите от Кръга Доха в рамките на Световната търговска организация трябва да стимулират развиващите се страни да инвестират в селското стопанство и производството на храни.

В заключение ЕП отново призовава Комисията и Съвета да насърчават лоялната търговия и други етични схеми, които допринасят за повишаване на социалните и екологичните стандарти, подкрепяйки дребните производители в развиващите се страни.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg