Епохата Лагард в МВФ започва днес

921
Епохата Лагард в МВФ започва днес

Бившият финансов министър на Франция и настоящ изпълнителен директор на МВФ Кристин Лагард пристига във Вашингтон за първия си работен ден на новия пост. Непосредствено след пристигането си, тя трябва да навлезе в епицентъра на икономическите събития, като на първо място на дневен ред е Гърция, съобщава Франс Прес.

Трудни решения.

Лагард предвиждаше да пристигне в американската столица в понеделник, в Деня на независимостта, за да встъпи в длъжност още във вторник сутринта и да даде пресконференция в сряда в 15.30 часа. „Натоварена работна програма очаква новия изпълнителен директор на МВФ", съобщава изданието на институцията, което обещава на французойката „трудни стратегически решения (...) за за насърчаване на възстановяването на световната икономика и решаване на кризата в еврозоната ".


„Световната икономика все още е разтърсена от несигурността в Европа, напрежението в Близкия изток, признаците на прегряване на някои бързоразвиващи се пазари и ръста на цените на основни стоки", отчитат от МВФ. Но гръцката криза засенчва всички други приоритети.

Кризата в Гърция

В краткосрочен план МВФ трябва да свика своя административен съвет, за да деблокира петия транш от 3.3 млрд. евро от своя заем от 30 млрд. евро за Атина.

В средносрочен план МВФ трябва да намери начин да финансира Гърция, която, противно на първоначалните очаквания по всяка вероятност няма да бъде в състояние да се върне на пазарите на дългосрочен дълг в началото на 2012 година.

По отношение на гръцката криза Лагард ще трябва практически да седни без преход от едната страна на масата- тази на еврозоната, на другата- тази на МВФ.

"Единствената ми грижа ще бъде да действам в пълно съответствие с мисията на МВФ и да гарантирам правилното използване на средствата на Фонда", заяви тя. "В случая с Гърция, няма решение, което да не започва с трудни, но необходими корекции от страна на гръцките власти за възстановяване на фискалната устойчивост и възстановяване на конкурентоспособността на страната", каза тя.

Екипът

Още преди това обаче Лагард заяви, че иска да събере екипа и да им даде „увереност, смелост, енергия и след това да се захващаме за работа". Тя казва, че иска да запази известна приемственост с предшественика си Доминик Строс-Кан, но всички знаят, че двамата не са от една и съща школа. Доминик Строс-Кан се определя като социалдемократ, а Кристин Лагард - „умерен либерал".

„Ерата Строс-Кан в МВФ се отличи като най-малко догматичната и най-отворената за големите международни институции", коментира в блога си нобеловият лауреат Пол Кругман. „Въпросът е ще стане ли МВФ по-отговорен в епохата Лагард? За доброто на световната икономика, надявам се, че не", заявява икономистът.Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg