Епохата Лагард в МВФ започва днес

1063
Епохата Лагард в МВФ започва днес

Бившият финансов министър на Франция и настоящ изпълнителен директор на МВФ Кристин Лагард пристига във Вашингтон за първия си работен ден на новия пост. Непосредствено след пристигането си, тя трябва да навлезе в епицентъра на икономическите събития, като на първо място на дневен ред е Гърция, съобщава Франс Прес.

Трудни решения.

Лагард предвиждаше да пристигне в американската столица в понеделник, в Деня на независимостта, за да встъпи в длъжност още във вторник сутринта и да даде пресконференция в сряда в 15.30 часа. „Натоварена работна програма очаква новия изпълнителен директор на МВФ", съобщава изданието на институцията, което обещава на французойката „трудни стратегически решения (...) за за насърчаване на възстановяването на световната икономика и решаване на кризата в еврозоната ".


„Световната икономика все още е разтърсена от несигурността в Европа, напрежението в Близкия изток, признаците на прегряване на някои бързоразвиващи се пазари и ръста на цените на основни стоки", отчитат от МВФ. Но гръцката криза засенчва всички други приоритети.

Кризата в Гърция

В краткосрочен план МВФ трябва да свика своя административен съвет, за да деблокира петия транш от 3.3 млрд. евро от своя заем от 30 млрд. евро за Атина.

В средносрочен план МВФ трябва да намери начин да финансира Гърция, която, противно на първоначалните очаквания по всяка вероятност няма да бъде в състояние да се върне на пазарите на дългосрочен дълг в началото на 2012 година.

По отношение на гръцката криза Лагард ще трябва практически да седни без преход от едната страна на масата- тази на еврозоната, на другата- тази на МВФ.

"Единствената ми грижа ще бъде да действам в пълно съответствие с мисията на МВФ и да гарантирам правилното използване на средствата на Фонда", заяви тя. "В случая с Гърция, няма решение, което да не започва с трудни, но необходими корекции от страна на гръцките власти за възстановяване на фискалната устойчивост и възстановяване на конкурентоспособността на страната", каза тя.

Екипът

Още преди това обаче Лагард заяви, че иска да събере екипа и да им даде „увереност, смелост, енергия и след това да се захващаме за работа". Тя казва, че иска да запази известна приемственост с предшественика си Доминик Строс-Кан, но всички знаят, че двамата не са от една и съща школа. Доминик Строс-Кан се определя като социалдемократ, а Кристин Лагард - „умерен либерал".

„Ерата Строс-Кан в МВФ се отличи като най-малко догматичната и най-отворената за големите международни институции", коментира в блога си нобеловият лауреат Пол Кругман. „Въпросът е ще стане ли МВФ по-отговорен в епохата Лагард? За доброто на световната икономика, надявам се, че не", заявява икономистът.Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg