Ernst&Young: Бизнесът е променен завинаги

1727
Ernst&Young: Бизнесът е променен завинаги

Ново проучване на Ernst & Young посочва промените, които бизнесът приема като постоянни в корпоративния свят след икономическия спад. Според "Прогноза за развитие", проучване базирано на мнението на мениджъри от цял свят, само 68% от отговорилите очакват икономическо подобрение през 2011 г., а 71% не виждат особена промяна през 2012 г.

Проучването изследва какви промени се очакват в глобалната икономика след икономическата криза, дали промените в световния пазар ще бъдат постоянни или временни и дали начинът, по който компаниите измерват своята продуктивност, ще бъде засегнат.

Резултатът дава поглед върху следващите три години от развитието на световния бизнес и изследва успешното планиране на компаниите в дългосрочен план.


Ларс Уейл, Световен лидер за развитие на бизнеса от Ernst & Young, споделя: „В следствие на шока от последните три години, отношението на едно поколение към финансите и към корпоративното лидерство са променени завинаги. Това, от което сега се нуждаем, е по-балансиран и по-сигурен път за развитие, който в кратък срок от време, може да няма толкова добра възвращаемост, но в дългосрочен план успехът да е стабилен."

Бъдещите лидери на пазара ще бъдат едновременно находчиви и гъвкави. Доминиращите играчи през 2012 г. ще бъдат тези, които вземат и изпълняват решенията си бързо.

Четири от десет компании отговарят, че те не очакват бизнесът им да се възвърне към "нормалния" си статус, в който са били преди икономическата криза: това е увеличение от почти 25% сравнено с предишни резултати от същото изследване миналата година.

Промяната в силата на новите световни икономически гиганти като Китай и Индия, също така и допълнителните наредби, увеличените данъци и инфлация, са основните фактори, които ще създадат трудности за растежа на бизнесите.

Уейл добавя, "Пазарните промени от последните няколко години са драматични и повечето бизнеси по света сега трябва да се справят с 20% до 50% намаляване на търсенето. Вследствие на нашето проучване, отговорилите очакват да излязат от кризата с фундаментално променен бизнес модел."

Често срещан отговор в проучването - както в условията на пазарната обстановка, така и в планирания бизнес - е очакването да се увеличат непредсказуемите условия.

Пазарите най-вероятно ще наблюдават главни сътресения в растежа си, и едновременно обемът и дълбочината на промените се очакват да нарастват. По-строгата регулация е очаквана и увеличената предпазливост ще разконцентрира усилията на бизнесите в продуктовите иновации и процеси, повече от финансите.

Два ключови фактора ще бъдат решителни за бъдещия корпоративен успех: скоростта с която всеки бизнес може да реагира на възможностите и заплахите, и гъвкавостта, с която ще функционира.

Уейл обяснява, "За да процъфтяват в новите бизнес условия, компаниите ще трябва да работят по-ефективно. Ще трябва да се концентрират върху същината на техния бизнес и върху повишаване задоволяването на клиентите си, да намалят производствените срокове и да бъдат по-иновативни и адаптивни по в начините на достигане на пазара, и да разработват нови възможности за своите своите клинети."

Много компании вече са започнали да преразглеждат своите бизнес модели и планират промени в начина на работа и измерване на своята производителност: докато петте топ индикатора на производителност се очакват да останат същите, има основна промяна от количиствено към качествено и релативно измерване (KPIs).

Анкетираните споделят, че значителни промени ще настъпят в техните компании, отразявайки се върху всяка дейност на техния бизнес: 75% очакват промените да са в рамките на разумното, докато 40% смятат, че промените ще бъдат по-мащабни.

План за развитие е базирано на две проучвания. Първото бе проведено между септември и ноември 2009 и включва 866 телефонни интервюта със заинтересованите страни - финансови директори, директори стратегическо управление, корпоративно развитие, финансови анализатори и др. Анкетираните са професионалисти в областта на IT, риска, връзка с клиентите, финанси, човешки ресурси, логистика и стратегически дисциплини.

Покритието на изследването е във всички главни индустриални сектори и представя 15 от най-големите икономики в света: Австралия, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Холандия, Полша, Русия, Южна Африка, Швеция, Обединените арабски емирства, Великобртания и САЩ.

За да се оцени промяната в представите през началото на 2010, допълнително проучване беше направено през май 2010 в главните индустриални сектори на Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Полша, Китай и Индия.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg