ЕС: Без пълна проверка на товарните контейнери

803
ЕС: Без пълна проверка на товарните контейнери

Европейският съюз се надява, че ще успее да убеди Вашингтон да промени изискването си всички контейнери, които напускат Европа за САЩ, да бъдат сканирани, съобщи Ройтерс. Изискването трябва да влезе в сила през 2012 г.

Комисарят по данъчните въпроси и митническия съюз Ласло Ковач заяви във Вашингтон, че това изискване "ще създаде огромни проблеми за търговията", посочва агенцията.

"И не на последно място, това изискване може да създаде известно напрежение между ЕС и САЩ", подчертал Ковач след първата среща на Трансатлантическия икономически съвет - новосъздадена структура, чиято цел е да действа за намаляване на търговските и инвестиционните бариери между САЩ и Европейския съюз.

Ковач предупреди, че сканирането на всички товарни контейнери "ще създаде фалшивото усещане за 100-процентова сигурност", тъй като според анализ на експерти на ЕС няма пълна гаранция, че в САЩ няма да попадне опасен товар от Европа.

Годишно в САЩ пристигат 12 милиона контейнерa със стока, посочва Ройтерс. Много от по-старите европейски пристанище ще бъдат принудени да инвестират значителни суми за инсталиране на сканиращо оборудване, подходящо за проверка на съдържанието на 20 или 40-футови стоманени контейнери. "Това е изключително скъпо", подчерта Ковач.

В момента и САЩ, и ЕС прилагат схеми, с които облекчават митническата обработка на контейнери на транспортни оператори, които предоставят пълна информация за цялата верига на доставка и които са били одобрени от митническите служби. ЕС предлага резултатите от прилагането на тези схеми да се признават на реципрочна основа.

"Необходимо е да накараме Конгреса на САЩ да промени закона, който изисква тотално сканиране на товарните контейнери, преди те да отплават за САЩ", подчерта Ковач.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg