ЕС готов да се ангажира с 30% намаляване на емисиите СО2 до 2020 г.

397
ЕС готов да се ангажира с 30% намаляване на емисиите СО2 до 2020 г.

20 на сто намаляване на емисиите СО2 до 2020 година. Това е амбициозната цел на лидерите на ЕС, договорена през март 2007 година.

Ако бъде постигнато международно споразумение, ЕС е готов да поеме ангажимент за 30-процентово намаляване на емисиите, се съобщава на сайта на Европейския парламент.

В началото на тази година Европейската комисия предложи серия от законодателни инициативи за ограничаване на вредните емисии.

За сектори, които не са включени в системата за търговия с вредни емисии, като например поддържането на сградите и транспортът, се предлага намаляването да се постигне със съвместни усилия на държавите-членки, базирани на солидарен принцип.

Предложението на Комисията и мнението на докладчика на Парламента

Според докладчика на ЕП Satu Hassi (Партия на зелените/ ЕСА, Финландия) плановете на ЕС не са достатъчно амбициозни от гледна точка на постигането на целта за задържане на глобалното затопляне до лимита от 2 градуса.

Високо развитите индустриални държави, с изключение на САЩ, се съгласиха, че за постигане на тази цел е необходимо намаляване на емисиите с 25 до 40 на сто.

Приемайки целта на ЕК, че развитите страни трябва да поемат ангажимент за колективно намаляване на своите емисии на парникови газове с около 30 % до 2020 г. в сравнение с 1990 г., докладчикът Satu Hassi добавя, че до 2050 година целта трябва да е намаляване с 80 %.

Целта е държавите да избягват да инвестират в инфраструктури, които не са съвместими с целите за запазване на климата. Според нея това трябва да се отнася до всички сектори, които не са включени в търговията с вредни емисии, включително и морския транспорт.

На какви принципи трябва да стане намаляването на емисиите?

Усилията на държавите-членки се базират на принципа на солидарността, като се взима предвид техният БВП, на базата на който се определя колко емисии трябва да намалят и къде на страните е разрешено да увеличат емисиите в рамките на общите цели за целия ЕС считано спрямо нивата от 2005 година.

Група държави, начело с Унгария (между тях България, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Словакия), оспориха взимането на 2005 година за изходна позиция. Според тях тя облагодетелства старите богати членки на Съюза и не отчита намаляването на емисии в новите членки от 1990 година насам, които са резултат от преструктурирането на тяхната промишленост. Унгарското предложение е еднаква цел за всички от 18 на сто намаляване на емисиите спрямо 1990 година.

Според Hassi унгарското предложение ще позволи на новите страни-членки да увеличат емисиите си значително спрямо 2005 година, което е лишено от смисъл.

Компенсациите : кредити срещу проекти в трети страни

Европейската комисия предлага държавите да използват кредити при проекти за намаляване на емисиите на парникови газове в трети страни в размер до 3 % от техните емисии на парникови газове. Hassi предлага тези кредити да са максимум 1 процент.

В същото време тя подчертава, че развиващите се страни няма да могат да постигнат целите от 15-30 на сто намаляване на вредните емисии без подкрепа от развитите икономики. Г-жа Hassi предлага т.нар. външен ангажимент, който включва съвместно финансиране на мерки за защита на климата в развиващите се страни. Евродепутатката предлага също глоби за страните, които превишават емисиите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg