ЕС готви бюджет без Великобритания

941
ЕС готви бюджет без Великобритания

Чиновниците в ЕС са започнали работа по план за създаване на дългосрочен бюджет, без Великобритания, след като Лондон поиска замразяване на разходите на съюза, съобщи Дарик.

Според Financial Times в момента е в ход проучване на правната и техническа осъществимост на разработването на такъв бюджет. В четвъртък, в Брюксел ще се проведе среща на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, на която една от основните теми ще бъде постигане на споразумение за дългосрочния бюджет. Перспективите за успеха на тази среща обаче не са много добри.

Според водещи европейски дипломати, исканията на Великобритания не могат да бъдат удовлетворени. Евентуално оказване на допълнителен натиск върху правителството в Лондон може да доведе до сериозни усложнения. И без това отношенията между ЕС и Великобритания вече са крехки и изключването й от общия бюджет може да се тълкува като първата крачка към излизането от Съюза на Обединеното кралство.


От Даунинг стрийт коментираха вчера, че идеята със сигурност ще бъде коментирана в Брюксел, но няма как да има нов бюджет на ЕС без участието на Великобритания.

"В крайна сметка ние трябва да дадем съгласие за харченето на тези пари", каза говорителят на британския премиер. "Правим значителна нетна вноска и парламентът ни има право да заеме позиция по този въпрос."

Лондон иска замразяване на разходите на ЕС на нивата от 2011 г. за следващия програмен период до 2020 г. Швеция също застана на подобна позиция и може да осуети споразумението за следващия дългосрочен бюджет на ЕС.

От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд заяви в събота, че "преди всичко разходите за Общата селскостопанска политика трябва да бъдат запазени" на планираните нива. Един от проблемите е, че приходната част на бюджета изисква единодушното одобрение от държавите членки. Без консенсус бюджетните отстъпки за Германия, Холандия и Швеция ще бъдат изложени на риск, както и използваната система за събиране на митата и другите източници на финансиране за ЕС.

Президентът на съюза Херман Ван Ромпой се опита да умилостиви през миналата седмица Великобритания, като представи проект на бюджет, в който разходите са намалени с 80 млрд. евро, но голяма част от тези икономии идват от средствата за селското стопанство, което пък разгневи Франция.

Статията е свидетелство, че редица европейски страни толкова подозрително се отнасят към политиката на Лондон, че са готови да го.


 

Българският бизнес

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg