ЕС губи икономическото си влияние заради рецесията

643
ЕС губи икономическото си влияние заради рецесията

Въпреки първите признаци за излизане от рецесията в Европейския съюз (ЕС), с оглед на ръст, регистриран в икономиките на Франция и Германия, 27-те страни-членки може да излязат от кризата с намален потенциал за ръст, огромен публичен дълг и много по-малко влияние в международен план, коментира "Ню Йорк Таймс".

Това е мнението и на Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия (ЕК), който се кандидатира за втори мандат. В документ, изпратен на членовете на ЕС, Барозу предупреждава, че ако европейците нe започнат обща борба срещу кризата, Европа ще има незначително влияние.

Въпреки че поради желанието си да бъде преизбран, Барозу може да преувеличава, няма никакво съмнение, че рецесията забави европейската интеграция.

Икономическото възстановяване е на първо място в политиката на председателя на ЕК, но много малко може да бъде направено, тъй като лидерите на страните-членки се концентрират върху спасяването на собствената си икономика.

"Кризата ни показа, че остава силната тенденция да се обърнем към единичните пазари, в условията на криза", предупреждава Барозу в документа от 41 страници. Въпреки че не определи виновните за този феномен, такива тенденции може да се наблюдават най-вече в случая с Великобритания, чието правителство оказа натиск върху банките, спасили се от фалит с публични средства, да увеличат кредитирането на вътрешния пазар.

Франция и Германия се опитаха да защитят работните места на местните пазари чрез помощта, предложена от производителите на автомобили. Въпреки че правителствата на тези три страни отричат тези действия да се форма на протекционизъм, предприетите мерки са заплаха по адрес на свободното движение на работната ръка и на капитала, както и на коректната конкуренция.

Барозу смята, че трябва да има по-голямо сътрудничество, най-вече между страните, които използват единната европейска валута и по-внимателно наблюдение на националните бюджети от страна на Брюксел. Но засега няма изготвена стратегия, която да убеди страните-членки да приемат мониторинг от страна на ЕС. Освен това сегашният председател на ЕК няма план за намаляването на разликите между Източна и Западна Европа, като на изток рецесията е по-изострена.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg