ЕС и Латинска Америка ще строят нова финансова архитектура

566
ЕС и Латинска Америка ще строят нова финансова архитектура

Европейският съюз защити изпадналата в тежка ситуация единна европейска валута на Срещата на върха с представители на Централна Америка и карибските държави в Мадрид. След срещата, в която участваха над 30 държавни и правителствени ръководители от двете страни на Атлантическия океан, президентът на ЕС Херман Ван Ромпой изтъкна, че общият бюджетен дефицит на Европейския съюз е много по-малък от този на други големи световни икономики.

В съвместна декларация Латинска Америка и ЕС се споразумяха да работят за "нова финансова архитектура", за да се предотвратят ситуации като сегашната икономическа криза.

Те се обявиха срещу протекционизма, обещаха да предоставят по-голямо влияние на развиващите се страни и нововъзникналите пазарни икономики в световните финансови дела и се споразумяха да подпомагат технологиите и иновациите, подпомагащи интеграцията на отделните слоеве на обществото и устойчивото развитие.

Двата региона също така обещаха да преследват особено тежките престъпления срещу международното право като престъпленията срещу човечността.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg