ЕС налага глоба на 10 компании от енергийния сектор в размер на 978 млн. долара

472
ЕС налага глоба на 10 компании от енергийния сектор в размер на 978 млн. долара

Eвропейският съюз наложи на 10 компании глоба в размер на 978 млн. долара за картелиране при доставка на оборудване за енергийни компании, като над половината от глобата е била наложена на немския конгломерат Siemens AG.

Няколко от компаниите, глобени от ЕС, са японски компании производители на подобно оборудване, които са сключили негласно споразумение да стоят далеч от европейските пазари срещу условието и европейските да не навлизат на японския.

От Европейската Комисия обявиха, че доставчиците на оборудване са се споразумяли да оеднаквят предлаганите цени за доставка на оборудване, като също така са се разбрали да си поделят спечелените проекти, като са си обменяли важна търговска и конфединциална информация за периода 1988-2004 година.

Глобата наложена на немският конгломерат Siemens е била най-значителна, възлизаща на 396.5 млн. евро (517 млн. долара), поради водещата позиция на компанията в създадения картел.

Други компании, отнесли значителни глоби, са били японската Mitsubishi Electric Corp. с глоба в размер на 154.5 млн. долара, следвана от Toshiba Corp. с глоба в размер на 118.5 млн. долара, а от Hitachi Ltd. трябва да платят 67.5 млн. долара.

От централата на Siemens реагираха моментално на информацията за наложената глоба, като заявиха, че ще обжалват решението, което те определят, като “преувеличена глоба”.

От ръководството на японската компания Mitsubishi заявиха, че все още обсъждат официалното си становище по случая.

Ръководството на Toshiba излезе с официално становище, че компанията не е нарушавала европейското законодателство и ще обжалват решението в съда.

Френската компания Alstom SA също трябва да плати глоба в размер на 84.7 млн. долара за участието си в картела.

Немската компания Siemens ще трябва да плати още 28.7 млн. долара за австрийското си подразделение VA Technologie, също участвало в картела.

От Европейската Комисия определиха още създаването на подобен картел, като абсолютно неприемливо и ощетяващо европейските потребители.

Швейцаро-шведската компания ABB Ltd. е изключение сред компаниите предлагащи оборудване за енергийния сектор и е избягнала потенциална глоба от 215 млн. евро, след като през 2004 година обяви, че вътрешен одит е открил картелиране и това доведе до освобождаване на две ключови фигури от ръководството й.

С наложените глоби от ЕК заявиха, че слагат край на картел от близо 16 години, който е тежал на европейските потребители и на енергийните компании за посочения период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg