ЕС одобри надзор над националните бюджети

574
ЕС одобри надзор над националните бюджети

Лидерите на страните от ЕС одобриха идеята на ЕК за по-строг надзор над националните бюджети. На практика обаче първоначалното предложение на комисията беше изменено, защото прегледът на проектобюджета няма да става задължително преди съответният национален парламент да го обсъди.

Промяната дойде по настояване на страни като Великобритания и Швеция. България приветства идеята за преглед и координация на бюджетите, каза след срещата премиерът Бойко Борисов. Одобрена беше и идеята за данък върху банките.

„Целта е да се дадат на Евростат по-големи правомощия, целта е да се направи проверка на всички банки в Европа в момента и това трябва да стане юли месец. И ЕК, заедно с Европейската централна банка, ще подготвят критерии, по които бързо да се оценява и публичен, и частен дълг и съответно състоянието на устойчивост на самите държави", заяви премиерът.

Лидерите от ЕС се договориха и да работят за въвеждането на специален данък или такса, която банките в съответните държави да внасят в национален фонд, който да служи за помощ на банка, изпаднала в затруднение. Тази идея ще бъде предложена и на САЩ на предстоящата в Канада среща на 20-те най-силни икономики в света, т. нар. Среща на Г-20. 

За пръв път в срещата на върха участва Дейвид Камерън. Вероятно лидерите ще подкрепят данък за банките, който да осигури свободни средства за спасяване на закъсали банки, а не да бъдат взимани пари от данъкоплатците. Очаква се ЕС да призове САЩ преди срещата на Г-20 в Торонто да въведат същата такса.

Проблемите на Испания не са формално част от дневния ред, но за финансовата ситуация там се говори. Това е петата по обем икономика в ЕС, а в четвъртък лихвите по кредитите за Испания скочиха на рекордно високи нива, а някои испански банки признават, че им отказват кредити на международните финансови пазари.

Източник: БНТ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg