ЕС планира да харчи повече догодина

742
ЕС планира да харчи повече догодина

„Деликатно упражнение за намиране на баланс, комбиниращо ограничения и мерки за насърчаване на растежа за 500 млн. европейски граждани". Така Януш Левандовски, комисарят, отговарящ за бюджета и финансовото планиране, характеризира проектобюджета на ЕС за 2012 г., приет от Комисията на днес.

Проектобюджетът за 2012 г. възлиза на 132.7 млрд. евро за плащания, което представлява ръст от 4.9 % спрямо 2011 г. Средствата за поети задължения възлизат на 147.4 млрд. евро (ръст от +3,7 %). Основната цел на проектобюджета за 2012 г. е да подкрепи в пълна степен европейската икономика и гражданите на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

В дух на ограничения

Цел на проектобюджета за 2012 г. е той да се впише в настоящия климат на ограничения, който преобладава на национално равнище.

Комисията положи особено усилие и избра вариант на „замразяване" на своите административни разходи за 2012 г., т.е. на ръст от 0.0 % в сравнение с бюджета за 2011 г. Това беше постигнато чрез съществено намаляване на разходите за сгради, информационни и комуникационни технологии, проучвания, публикации, командировки, конференции и срещи. Освен това за трета поредна година Комисията не поиска допълнителни нови длъжности.

При изготвянето на проектобюджета за следващата година Комисията също така се постара да определи програмите и инициативите, които не носят желаните резултати. Бюджетът за инструмента за сътрудничество за развитие бе намален със 70.7 млн. евро след оценка на постигнатите чрез него резултати.

Намалението при инструмента за индустриализираните страни възлиза на 14.5 млн. евро поради високото ниво на отменени бюджетни кредити през 2007 г., незадоволителните резултати и забавянето при приемането на новото правно основание.

Финансирането за „Галилео" беше намалено с 24.9 млн. евро (забележка: цифрите представляват бюджетни кредити за поети задължения). „Имаме задължение към европейския данъкоплатец - заяви комисарят Левандовски - икономиите трябва включват щателен преглед на нашите дейности и изискват да си зададем въпроса дали всичко, което правим, носи истинска полза за цяла Европа!"

Трябва да платим своите сметки!"

Комисията трябва обаче да изпълни своите правни задължения. Понастоящем програмите, финансирани от ЕС и стартирали през 2007 г., са в пиковата си фаза. Това означава, че през 2012 г. ще трябва да изплатим по-голяма сума, за да възстановим средствата, инвестирани от регионалните органи и МСП в тези програми. По-специално, с увеличението в нивото на плащанията за програмите за изследвания (ръст от 13.3 % до 7.6 млрд. евро) и за структурните фондове и Кохезионния фонд (ръст от 8.4 % до 45.1 млрд. евро) се цели да се увеличи в максимална степен приносът на бюджета на ЕС за икономическия растеж и сближаването.

Предложеното увеличение в бюджета за следващата година възлиза на абсолютния минимум, необходим за изпълнение на правните задължения на Комисията. Всяко допълнително намаление би означавало държавите-членки и Европейският парламент да нарушат правните задължения, поети по съществуващите договори.

„Задава ни се въпросът защо увеличаваме бюджета на ЕС, при положение че самите държави-членки са изправени пред драстични мерки на ограничения - заяви Януш Левандовски. - Този въпрос е основателен. Основната причина за увеличението е, че трябва да платим сметките, постъпващи от проекти в цяла Европа. Тези проекти, които са от полза за местните общности и предприятия, вероятно никога не биха стартирали през 2007 г. без поетия ангажимент за финансиране от ЕС; немислимо е да преустановим тяхното финансиране.

През 2012 г. ЕС трябва да изплати около 24 млн. евро по този проект, което е два пъти повече в сравнение с 2011 г."

За устойчив икономически растеж

Пътят към икономически растеж и сближаване в Съюз от 27 държави-членки е чрез съгласувани усилия и инвестиции. В проектобюджета се предвижда през 2012 г. около 57.7 млрд. евро да бъдат изразходвани за устойчив растеж в подкрепа на държавите-членки да увеличат своите инвестиции в тези области, а 62.6 млрд. евро са предназначени за приоритетите по стратегията „Европа 2020", което представлява увеличение от 5.1 % спрямо предходната година.

Гражданите са в центъра на европейската политика и тяхната безопасност е от важно значение за ЕС. В проектобюджета за 2012 г. е предвидено увеличение от 6.8 % в областта на свободата, сигурността и правосъдието, като действията ще бъдат съсредоточени върху интересите и нуждите на гражданите. Освен това предвидените средства за действия за младежта по инициативите в „Европа 2020" възлизат на 1.9 млрд. евро, което е с 15% повече от равнището през 2011 г. В допълнение важно място заемат дейностите в областта на изменението на климата. През 2012 г. се планира увеличение с 6.1 %, за да бъде достигната обща сума от 8.1 млрд. евро.

За 500 млн. европейски граждани

Само 6 % от бюджета на ЕС се изразходват за функционирането на институциите на ЕС, следователно 94 % от годишния бюджет се връща обратно в регионите и градовете, бизнеса, изследователите и гражданите на ЕС, като половината от него е предназначен за растеж и заетост.

„В центъра на приетия днес проектобюджет са ЕС и неговите граждани. Първо, предлагаме намаления в голям брой административни области, като обучение на персонала, публикации, разходи за пътувания и офиси, за да поддържаме дела на вътрешните разходи на най-ниско равнище; второ, положихме неимоверни усилия, за да установим онези области в бюджета, в които постигнатите резултати не отговарят на очакванията, и да пренасочим средства към програми и инициативи, които носят конкретни резултати в практиката. Трето, избрахме да инвестираме в области, които допринасят за икономически растеж и развитие. Ето защо бюджетът на ЕС е антикризисен пакет! ", заяви Януш Левандовски.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg