ЕС подпомага производството на енергийни култури за биогорива с 45 евро за хектар

471
Европейският съюз подпомага производството на енергийни култури за биогорива с 45 евро за хектар, съобщи днес зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев.

Средствата ще се полагат само за площи, производството от които ще бъде изкупено по силата на договор между фермера и преработвателя или изкупвача, допълва БТА.

Фермерът трябва да достави определени минимални количества от суровините и да ги декларира, а преработвателят или изкупвачът трябва да внесе гаранция в размер от 60 евро на хектар, която се освобождава, след като суровините бъдат преработени в биогорива.

Ако всички тези условия бъдат изпълнени и проверките на място от страна на Разплащателната агенция не установят нередности, производителят може да получи плащането си за енергийни култури в периода от 1 до 31 декември през текущата година.

Планът за действие на Европейската комисия в перспектива се очертава до 2010 година да се удвои производството на биомасата, като тенденцията е то да продължи да нараства. Целта е да се достигне 12 процента дял за енергия от възобновяеми източници - 21 на сто в електроенергийния сектор и 5.75 на сто дял за биогоривата през 2010 г.

Голям дял от биомаса се пада на енергийните култури. В страната ни се отглеждат широк спектър от енергийни култури, които са предназначени за производство на енергийни продукти, като зърнени, маслодайни, технически, влакнодайни и многогодишни треви.

В пет от мерките по проекта на Програмата за развитие на селските райони се предвиждат възможности за инвестиции за производство, преработка и използване на растителна и животинска първична и вторична биомаса. Инвестиции ще се отпускат и за модернизация и създаване на производствени единици за биоенергия чрез преработка на биомаса от селскостопански и горски продукти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg